Jongen (14) doodgestoken in Londen: “We krijgen het geweld niet onder controle”

Het drama vond plaats in Bickley Road (Londen).
Google Maps Het drama vond plaats in Bickley Road (Londen).
In Londen is een veertienjarige jongen omgekomen bij een steekpartij. Agenten vonden het slachtoffer om 18.30 uur (lokale tijd) na een oproep voor een verkeersongeval. Al snel bleek er van een aanrijding echter geen sprake te zijn. Veertig minuten later werd de jongen doodverklaard. Er zijn voorlopig nog geen arrestaties gebeurd.

De criminaliteit in Londen neemt al een jaar onrustwekkende proporties aan. Het aantal dodelijke steekpartijen is daarbij fel toegenomen.

In november trok Jacqueline Sebire als topvrouw van de nationale politieraad aan de alarmbel. “Het niveau van geweld is ongezien”, klonk het. “Telkens weer een nieuwe steekpartij of een ander heftig incident, we krijgen het niet onder controle. Er zijn twaalfjarigen die betrokken raken bij steekpartijen. Sommige kinderen van negen of tien jaar oud hebben messen op zak.”

Conflict uitgevochten met machetes
Als voorbeeld liet Sebire een filmpje zien waarin twee tieners een conflict aan het uitvechten waren met machetes. “Dat gebeurde in het shoppingcentrum van Luton, waar ouders met de buggy op stap waren en peuters aan het spelen waren.”

Sebire haalde het voorbeeld aan van twee tieners die in een shoppingcentrum een conflict met machetes aan het uitvechten waren.
Rv Sebire haalde het voorbeeld aan van twee tieners die in een shoppingcentrum een conflict met machetes aan het uitvechten waren.

Tegen de journalisten vertelde Sebire dat de aanvallen steeds driester worden. Bewakingscamera’s of getuigen in de buurt? Het speelt blijkbaar allemaal geen rol meer.

“Lijkt wel Wilde Westen”
“We hadden vroeger natuurlijk ook af te rekenen met steek- en schietpartijen. Het grote verschil is echter dat het nu ook overdag gebeurt, op plekken waar veel volk aanwezig is. De daders worden bovendien steeds jonger, het lijkt wel het Wilde Westen.”

Nick Hunt, het hoofd van de sectie zwaar geweld, voegde er nog aan toe dat het mesbezit in een jaar tijd met een vijfde gestegen is. Het aantal misdaden waar een mes bij betrokken is, ging met twaalf procent omhoog.

“Preventie vanaf 7 jaar”
Nog twee straffe cijfers: in een half jaar tijd zijn in Engeland en Wales 69.000 kinderen tussen 10 en 15 jaar gewond geraakt bij een of andere geweldsdaad. En jonge tieners wisten in diezelfde periode maar liefst 29.000 slachtoffers te overvallen.

Volgens politiechef Mike Barton moet de focus gelegd worden op preventie, en dat vanaf een zeer jonge leeftijd. “Niet meer elf of twaalf jaar, want dan zijn we te laat. Eerder vanaf zeven of acht jaar. Dit fenomeen gaat niet zomaar verdwijnen, het voelt aan als een epidemie.”




7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan .Vanmechelen

  Bepamper nog maar wat verder het wordt dan nog leuker. Je zal wel zien.

 • Ludo Adriaensens

  En dat schijnt dus echt iedereen te verbazen...Ge oogst wat ge zaait, en het is een rijke oogst.

 • Louis Smeekens

  ach. Veiligheid is relatief. In mijn tienerjaren bliezen ze de metro op in londen met bommen. (IRA)

 • fred degret

  tuurlijk deinzen ze voor niets meer terug dank zij de straffeloosheid alom

 • Cloé Kalfus

  Groot Brittannië gaat na de Brexit de criminaliteit bij vooral vreemdelingen, zwaar aanpakken met tienduizenden uitwijzingen . Let op mijn woorden..