Jongen (13) verstopt zes kindjes in struikgewas en loopt meer dan 20 km om hulp te halen nadat zijn familie voor zijn ogen is afgeslacht

Familieleden treuren bij de uitgebrande wagen na de moordpartij.
AFP Familieleden treuren bij de uitgebrande wagen na de moordpartij.
Een dertienjarige jongen die ongedeerd bleef bij een meedogenloze aanval op zijn familie in Mexico, wordt geroemd om zijn heldendaad. De moedige tiener verstopte zijn overlevende broertjes en zusjes in het struikgewas en bedekte hen met takken en bladeren, alvorens meer dan twintig kilometer te stappen in gevaarlijk bergachtig gebied op zoek naar hulp. Ondertussen heeft de Mexicaanse politie een verdachte opgepakt in verband met de moord op negen mensen uit de Amerikaanse mormoonse gemeenschap.

Familielid Kendra Lee Miller plaatste een relaas van de vreselijke feiten - waarbij drie vrouwen en zes kinderen, onder wie twee baby’s omkwamen - op Facebook. Daarin beschreef ze hoe de 13-jarige Devin Blake Langford zijn zes (gewonde) broertjes en zusjes in veiligheid bracht door ze na de aanval in de struiken te verbergen en met takken te bedekken.

Vervolgens begon hij aan een lange voettocht van meer dan twintig kilometer op zoek naar hulp voor de gewonde slachtoffers. De jongen stapte zes uur lang alvorens aan te komen bij zijn verwanten in hun gemeenschap, LaMora, in de noordelijke Mexicaanse staat Sonora.

Devin was een van de 14 kinderen en drie moeders die maandag werden aangevallen en neergeschoten nabij de Amerikaanse grens. De drie moeders - Christina Langford, Rhonita Miller en Dawna Langford - bestuurden elk een SUV.

Devin zat in de auto van zijn moeder Dawna toen hun voertuig werd aangevallen. Dawna (43) en twee zonen - Devins twee jongere broers, Trevor (11) en Rogan (2) - stierven in de kogelregen. Na de moordpartij ondernam Devin meteen actie. Hij verborg zes kinderen in het struikgewas vooraleer hij hulp haalde.

Een uitgebrande wagen na de aanval.
AFP Een uitgebrande wagen na de aanval.

Terwijl Kylie (14), McKenzie (9), Cody (8), Jake (6), Xander (4) en Brixon (amper 9 maanden) op Devin wachtten, baande hij zich moedig een weg door het bergachtige gebied. Het kostte de jongen zes uur om zijn gemeenschap te bereiken. Ondertussen had kleine McKenzie ook het struikgewas verlaten op zoek naar hulp.

Eens aangekomen bij de mormonengemeenschap lichtte hij zijn verwanten in over de verschrikkelijke aanval. “Daarop grepen de ooms van de jongen naar hun wapens en gingen op weg om de (gewonde) kinderen te redden”, aldus Kendra. “Maar ver geraakten ze niet want ze beseften dat ze hun leven zouden riskeren omdat er in de buurt urenlang schoten werden gehoord.”  De mannengroep wachtte uiteindelijk op versterking waarna de verborgen kinderen werden aangetroffen. Alleen McKenzie was nog vermist. Maar twee uur later werd ook zij gevonden.

Dawna en haar zoon Trevor kwamen om tijdens het bloedbad.
Facebook Dawna en haar zoon Trevor kwamen om tijdens het bloedbad.

De auto van Christina was in de buurt van de SUV van Dawna toen ze werden aangevallen. De 31-jarige moeder kwam om in een kogelregen toen ze uit het voertuig sprong in een wanhopige poging om de aanvallers af te stoppen. Christina’s babydochter Faith overleefde als bij wonder.

De wagen van Rhonita werd 16 km verderop ontdekt. De 30-jarige moeder en haar kinderen - Howard (12), Krystal (10) en tweeling Titus en Tiana (8 maanden) - stierven allemaal tijdens de raid toen hun auto in brand vloog.

Donald Trump noemde de aanvallers in een tweet “monsters”. Hij verklaarde dat zijn land bereid was om de Mexicaanse autoriteiten bij te staan in het oplossen van de moordzaak. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador van zijn kant zei dat hij naar aanleiding van dit bloedbad contact zou opnemen met de Amerikaanse president om te praten over samenwerking op het gebied van veiligheid.

Familieleden treuren na het bloedbad.
AFP Familieleden treuren na het bloedbad.

Drugskartel La Linea

Militaire topfunctionaris Homero Mendoza zei op een persconferentie dat drugskartel La Linea vermoedelijk achter het bloedbad zit. Het kartel uit Chihuahua zou manschappen naar het gebied hebben gestuurd om invallen te voorkomen door het rivaliserende Los Salazar. Dat staat haaks op vermoedens van nabestaanden, die dachten dat hun familieleden het doelwit waren.

Minister van Veiligheid Alfonso Durazo vertelde dat munitie is aangetroffen van het kaliber .223. Die is geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Remington. Het gaat om ruim tweehonderd kogelhulzen. De slachtoffers behoren tot de mormonen, een stroming van strenge christenen. Uiteindelijk overleefden acht mensen het bloedbad.

Eerder meldde de Mexicaanse politie een persoon te hebben opgepakt. De verdachte hield op het moment van de arrestatie twee mensen vast die waren gekneveld. Onduidelijk is of zij ook mormonen zijn.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Daar kunnen kinderen nog helden zijn! Respect!

 • Ronny Biesen

  Held held held, het kan niet genoeg gezegd worden!

 • sjaak vanslembrouck

  Ik denk niet dat vele mensen het verdienen om "held" genoemd te worden maar deze jongen is toch 1 van de weinigen. Het jammere ? nochtans alles zal deze jongen vast arm en onbenoemd sterven terwijl de kinderen van de rijksten voor hun verjaardag een paar miljoen krijgen.

 • Paul Philippaerts

  Wat een geweldig kind. Heel veel respect voor zoveel inzicht. Wat moet die kerel meemaken. Wat een soort zijn sommige mensen. Wanneer gaat ook in ons land eens actie genomen worden tegen mensen die de maatschappij niet alleen de rug toekeren, maar zelfs een duidelijk gevaar voor de leden zijn. En dikwijls nog terwijl ze parasieten zijn en teren op de arbeid van de maatschappij

 • Martina Heremans

  Super en held