Jonge Grieken willen weg uit Griekse grootsteden

Werkloze Grieken schuiven aan bij de arbeidsbemiddeling in Athene
REUTERS Werkloze Grieken schuiven aan bij de arbeidsbemiddeling in Athene
De jonge generatie Grieken laat de Griekse metropolen Athene en Thessaloniki liever links liggen en trekt terug naar de provincies. Dat blijkt uit een studie van het Griekse ministerie van Landbouw, die 2.000 jongeren tussen 25 en 44 jaar bevroeg.

Ruim tweederde (68,2 procent) van de bevraagden verklaarde eraan te denken naar de provincies te willen trekken. 19,3 procent heeft daar al voorbereidingen voor getroffen. Op basis van die cijfers berekende het ministerie dat minstens een miljoen jongeren uit de Griekse grootsteden wil wegtrekken.

Meer dan de helft van de bevraagden zou, ondanks lage lonen, in de landbouw willen werken. Het departement Landbouw heeft een programma opgestart om jonge gezinnen een hectare land te verhuren voor een symbolische 50 euro per jaar, opdat het gebruikt wordt voor landbouwdoeleinden. Ongeveer 25 procent van de potentiële emigranten beschikt over een universitair diploma, zo leert de bevraging nog.

In de grootsteden Athene en Thessaloniki tiert de werkloosheid welig. Volgens schattingen van de privésector ligt de werkloosheidsgraad op meer dan 25 procent, hoger dan het landgemiddelde van 21 procent.