Jonge asielzoeker (14) verdacht van verkrachting van twee meisjes in Duitsland

EPA
Een veertienjarige Syrische asielzoeker uit Nederland is opgepakt voor een groepsverkrachting in Duitsland. Tijdens de jaarwisseling zou hij betrokken zijn geweest bij het misbruiken van twee meisjes van 14 en 15 jaar. Ook drie andere asielzoekers uit Syrië zijn opgepakt.

De verkrachting gebeurde in de plaats Weil am Rhein, aan de grens met Zwitserland. De twee slachtoffers hadden op oudejaarsavond afgesproken met een 21-jarige Syriër, die een verblijfsvergunning in Duitsland heeft. Ze kenden hem vaag. Samen gingen ze naar zijn huis. Daar woonde hij met zijn vijftienjarige broer, een Syriër die nog in de asielprocedure zit.

De twee andere verdachten waren ook in het huis. Behalve de "Nederlandse Syriër" ging het ook om een even oude landgenoot uit Zwitserland. Het is niet helemaal duidelijk hoe de vier verdachten elkaar kenden, mogelijk waren ze familie van elkaar. De politie wil niet zeggen waar in Nederland de tiener verbleef. Ook zijn precieze asielstatus is nog niet bekend.

Geen verband met Keulen
Volgens de politie is er geen verband met de massale verkrachtingen en aanrandingen die tijdens de jaarwisseling gebeurden in Keulen en andere Duitse steden.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mogen asielzoekers vrij binnen Nederland reizen, zolang ze zich één keer in de week melden bij een kantoor van het COA. Als ze een verblijfsvergunning hebben, kunnen ze een ID-kaart of een paspoort aanvragen, zodat ze ook naar andere Schengenlanden, zoals Duitsland, kunnen reizen. Een veroordeling wordt meegenomen bij de beslissing of iemand mag blijven, maar het is niet zo dat een veroordeelde automatisch wordt afgewezen.

De vijftienjarige broer is voortvluchtig, de drie andere verdachten zijn gearresteerd.