Jonge Amerikaan (19) met vape-verslaving in coma

Kevin Boclair (links) ligt in een coma.
Facebook / Getty Images Kevin Boclair (links) ligt in een coma.
Veelvuldig vapen is een jonge Amerikaan ei zo na fataal geworden. Kevin Boclair (19) uit Pennsylvania lijdt aan een ernstige longaandoening en wordt in een kunstmatige coma gehouden. Volgens zijn ouders is de ziekte te wijten aan zijn vape-verslaving.

“(De artsen) weten dat het door het vapen komt”, verklaarde Kevins moeder Debbie Boclair aan lokale tv-zenders. Behandelende dokters deelden haar en Kevins vader mee dat hun zoon allicht een dubbele longtransplantatie zal moeten ondergaan.

In zijn eerste universiteitsjaar begon de adolescent uit het stadje Broomall met vapen. Hij stopte eerst nog, herbegon en raakte verslaafd. De bijna-twintiger bereidde twee weken geleden zijn tweede jaar aan de Bloomsburg-universiteit voor toen hij hevig hoestte en ziek werd. Moeder Debbie,  zelf verpleegster, zag hoe haar zoon moest braken en bleek wegtrok. Ze bracht haar zoon naar de spoedafdeling waar een röntgenfoto meer duidelijkheid gaf. Artsen houden hem in een kunstmatige coma.

“Zien hoe je eigen zoon is aangesloten aan het beademingsapparaat en er haast dood uitziet, is iets wat geen enkele ouder wil meemaken”, aldus papa Len Boclair. Kevin is niet de eerste jonge Amerikaan die bijna het leven laat door vapen. Maddie Nelson uit Utah ging hem voor, zij wil iedereen nu wijzen op de gevaren van vapen.

Vorige maand stief in de VS de eerste patiënt aan een longaandoening die mogelijk gelinkt kan worden aan het gebruik van een e-sigaret, zo meldde het gezondheidsdepartement van de staat Illinois. Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) maakte eerder bekend dat 193 mensen met een gelijkaardige longaandoening werden geteld in zestien staten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris van Vlaanderen

  Als je weet dat in de vs tot 6 maal meer nicotine in zo'n vape liquid zit dan hier maximaal is toegelaten dan kan je je al afvragen wat ze daar er nog meer insteken om maar zo verslavend mogelijk te maken. En als je dan ook nog gaat experimenteren met nog xtra chemische drugs bij te gieten dan kan je hier en daar wel eens wat bijwerkingen verwachten...

 • Kevin Craenhals Cindy Myncke

  Terwijl dat je alles wat je nodig hebt( pg en vg) gewoon bij de apotheker kan kopen. Wat er ook niet word bijgezegd is dat het gaat over het vapen van oo de zwarte markt gekochte CBD en THC cartouchen gaat. Mss eens de volksgezondheids documenten van Engeland lezen waar je eerste toestel een groot deel word terugbetaald van de ziekenkas. Daar wordt vapen aanschouwd als officieel middel om te stoppen met roken.

 • Yves Van Rossem

  Een pintje bier drinken kan geen kwaad ... echter alle dagen van s'morgens tot s'avonds vaten bier hozen is wèl schadelijk ... Misschien moet men de zaken gewoon "met mate" gebruiken ?

 • freddy tormans

  zou het niet kunnen dat vapen, makkelijker "iets" anders kunt innemen?

 • Ghislain Geerts

  Het zijn allemaal jonge gasten die dit krijgen maar welke producten gebruiken ze komt het van de zwarte markt of experimenteren ze zelf. Dampen bestaat al een jaar of tien in Amerika er zijn rond de 10 miljoen die dampen en was er geen probleem maar nu opeens wel dit vind ik toch raar waarom juist de jongeren en niet de ouderen gebruiken ze misschien andere producten ?