Jong, beeldschoon en roekeloos: deze vrouwelijke moordenaars zijn het geheime wapen van Mexicaanse drugskartels

Drie bekende 'Flacas': Joselyn Niño, La Malandra en La Peque. De eerste werd vermoord, de tweede is nog op vrije voeten en de derde zit in de cel.
rv Drie bekende 'Flacas': Joselyn Niño, La Malandra en La Peque. De eerste werd vermoord, de tweede is nog op vrije voeten en de derde zit in de cel.
Ze worden omschreven als de perfecte killers: vrouwen die hun knappe uiterlijk gebruiken om dicht bij hun target te raken en het vervolgens te elimineren. En Mexicaanse drugskartels gebruiken hen als hun meest effectieve geheime wapen. "Ze vallen niet op en kunnen opdrachten aan die mannen nooit tot een goed einde zouden kunnen brengen", klinkt het bij specialisten.

Las Flacas - letterlijk vertaald: magere meisjes - hebben intussen een vaste plaats in de grote criminele kartels. Ze worden geselecteerd op hun uiterlijk en moeten hun slachtoffers met charme en sexappeal in de val lokken. De dames - die opereren in groepen van drie of vier - worden ingezet voor missies waarbij subtiliteit effectiever is dan brute kracht.

Tenger
En ze slaan toe als hun target dat het minste verwacht. "Ze zijn zo succesvol omdat ze er niet verdacht uitzien", aldus professor Andrew Chesnut van de Virginia Commonwealth University, die hen bestudeert. "Niemand verwacht dat een knap en tenger meisje een killer kan zijn. Ze zijn dus de ideale moordenaars."

Volgens Chesnut komen de vrouwen op verschillende manieren bij de kartels terecht. "Sommigen werken eerst als verkenner, anderen komen uit de prostitutie. Er zijn meisjes die via hun familie in het milieu verstrikt raken en anderen die in de gevangenis gerekruteerd worden", vertelt hij. "Allemaal krijgen ze een rijkelijke levensstijl voorgespiegeld."

Plastische chirurgie
En ze hebben dan ook iets over voor hun werk. Sommige Flacas grijpen zelfs naar plastische chirurgie in een poging om er nóg aantrekkelijker uit te zien en hun job nog beter te kunnen doen. En dat is meteen ook hun zwakke plek, want ze zijn vaak actief op sociale media en daar trekken ze soms wél de aandacht. Niet alleen van de politie, maar ook van rivaliserende eskaders die het tegen elkaar opnemen in een strijd om dominantie. En dat maakt dat vele van de vrouwen niet lang meegaan.

Joselyn Niño, bijvoorbeeld, een huurmoordenaar van het Golfkartel. Ze werd bekend nadat ze een foto van zichzelf had gepost op sociale media met een M4-vuurwapen in haar handen. Het beeld ging viraal en ze begon ook op te scheppen over haar bloederige verwezenlijkingen. Ze werd uiteindelijk vermoord door een andere 'Flaca', La Gladys van het Zetakartel. In 2015 werd haar in stukken gehakte lichaam gevonden in een koelkast aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico. Met een waarschuwing aan haar kartelgenoten dat dit het lot was dat ze allemaal zouden ondergaan.

Berucht
"Joselyn kwam aan haar einde omdat ze door haar eigen toedoen bekend en berucht was geworden op het internet", aldus Chesnut, "en omdat ze het niet kon laten op te scheppen over haar prestaties. Deze meisjes weten dat ze zich onopvallend moeten gedragen, maar sommigen kunnen niet aan de verleiding van Instagram en Twitter weerstaan en maken van zichzelf targets."

La Malandra.
rv La Malandra.

Een andere notoire 'Flaca' is La Malandra van de Zetas. Ook zij post regelmatig foto's, onder meer in kogelvrije vest, maar na negen jaar is ze nog altijd actief en gaat ze door voor een gewone Mexicaanse als ze door het land reist. "Ze zijn allemaal erg fatalistisch", aldus nog Chesnut. "Een lang leven is je niet beschoren in de wereld van de georganiseerde misdaad. Hun enige optie is vechten. Maar als ze dat slim doen, gaan ze vaak nog veel langer mee dan hun mannelijke collega's."