Jonathan Holslag oordeelt hard over Europa: "De implosie van het Westen lijkt onafwendbaar”

Marco De Swart
Zijn reis door 3.000 jaar geschiedenis, vervat in Vrede en Oorlog, leert dat macht beperkt houdbaar is. Rijken komen op, bloeien en verkruimelen. “Europa lijkt over zijn top heen”, zegt Jonathan Holslag, hoogleraar in de internationale politiek.

Dat hij anderen de maat neemt, betekent niet dat hij zichzelf spaart. “Vorige week lag ik in volle gevechtsuitrusting te spartelen in een zwembad. En de professor, die was nog best in goede conditie”, zegt Jonathan Holslag (37) over zijn aanmelding als reservist in de Belgische strijdkrachten. “Ik pleit voor maatschappelijke dienstplicht, wilde een voorbeeld geven. Je moet ook je eigen sterktes en zwaktes kennen.”

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charlotte De greef

  Dat is zo en dat is van alle tijden. Maar het is een schande omdat het helemaal niet nodig was. Het ging prima met Europa en zou prima zijn blijven gaan, ware het niet dat onze politici Europa hebben weggegeven aan de derde wereld.

 • Carla Van Geel

  Europa heeft vrije handel wereldwijd mogelijk gemaakt waardoor het welzijn van burgers enorm gestegen is, mensen vergeten vlug wat ze hebben. Europa kan niet optreden zonder dat alle lidstaten akkoord zijn en die willen hun soevereiniteit behouden. Wat Marrakesh betreft is het de VN die oa. door samenwerking de druk op landen van oorsprong kan zetten, waar een enkeling dat niet kan.

 • Chris Ulrichts

  Europa doet er echt alles aan om zijn ondergang te bewerkstelligen. De vraag is waarom en vooral, wie is hier verantwoordelijk voor? Ik ben net als Holslag (wie niet?) enorm bang voor oorlog, en daar bedoel ik geen militair conflict mee, maar oorlog tussen de volkeren. Blijven we op deze manier door doen is dit treffen onvermijdelijk.

 • vandekempen bart

  marakesh tekenen zal de e.u. ondergang nog versnellen.

 • Jan De Maeyer

  1 zaak vergeet hij te zeggen: we zijn met teveel op deze Aardbol.