Jon Stewart doorbreekt de stilte over Trump: "Hij heeft het temperament van een baby"

Donald Trump en Jon Stewart zitten elkaar al jarenlang in de haren.
EPA/Photonews Donald Trump en Jon Stewart zitten elkaar al jarenlang in de haren.
Nu de Republikeinse nominatie Donald Trump niet meer kan ontglippen, schenkt 'Daily Show'-presentator Jon Stewart klare wijn over wat hij van de controversiële miljardair denkt. Dat doet hij in zijn kenmerkende tackelen-met-twee-voeten-vooruit-stijl.

Jon Stewart schiet met scherp in een interview met David Axelrod, politiek consulent en voormalig topadviseur van Bill Clinton. "Ik weet niet zeker of Trump zich wel verkiesbaar kan stellen voor het presidentschap", zegt Stewart in een aflevering van 'The Axe Files' voor het Institute of Politics van de Universiteit van Chicago.

"Het heeft niks met geboorte te maken", vervolgt hij. "Ik ben geen grondwetexpert, dus ik weet het niet zeker. Maar mag je meedoen aan de verkiezingen als je een man-baby of een baby-man bent? Trump is een man-baby. Hij heeft het gelaat van een man maar het temperament en de handen van een baby. Om dat samen te hebben: lievehemel."

Gekookte hesp met een pruik

De uithaal van Stewart gaat terug op een moddergevecht dat de talkshowpresentator en de politicus in 2013 uitvochten. In 'The Daily Show' werd er toen de draak gestoken met de zakenman, en volgens Stewart bewees Trumps reactie op Twitter dat hij niet geschikt is voor het presidentschap.

"We lachten hem uit", zegt Stewart. "Ik geloof dat we hem een gekookte hesp met een pruik noemden. En toen begon hij naar mij te tweeten. Want dat is natuurlijk wat grote staatsmannen doen: in de vroege uurtjes tweets versturen."

Het begon met een reeksje tweets van Trump, die zich ergerde aan het feit dat Stewart zijn oorspronkelijke - joodse - naam niet gebruikt. Waarop Stewart vroeg waarom Trump zelf zijn echte naam - Fuckface von Clownstick - niet hanteert.

Een greep uit de geanimeerde Twitterdiscussie:

Bewijs dat Trump niet uit presidentenmateriaal gehouwen is, besluit Stewart hieruit. "Het karakter bepaalt iemands toekomst, en hij heeft veel te lange tenen."

Of andere Republikeinen dan soelaas kunnen brengen? Niet echt, volgens Jon Stewart. "Als je Sarah Palins hoofd op het lichaam van Trump zet, zou het dan ineens wel allemaal ergens toe leiden?", vraagt hij zich af.

Waarop de interviewer opmerkt dat zoiets er wel erg vreemd zou uitzien. "Ik denk niet dat het er vreemder zou uitzien", repliceert Stewart.

Bekijk het volledige interview hier.