Johnson wil miljarden steken in Britse economie

Boris Johnson.
Photo News Boris Johnson.
De Britse premier Boris Johnson belooft tientallen miljarden te steken in de bouw van ziekenhuizen, scholen, woningen, wegen en spoorlijnen. Zo wil hij de Britse economie, die zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis, een oppepper geven.

"Als corona een bliksemflits was, dan krijgen we nu de donderslag van de economische gevolgen. Maar we zullen er klaar voor zijn", bezweert Johnson in de zondagse editie van de Daily Mail. "Dit is een enorme schok voor het land geweest, maar we gaan er heel goed van herstellen. We willen veel bouwen om weer gezond te worden."

Plannen

Komende dinsdag maakt Johnson zijn plannen officieel bekend. Hij zou onder meer willen investeren in 40 nieuwe ziekenhuizen en 10.000 extra gevangeniscellen. De bouwplannen moeten veel banen opleveren voor jongeren en voor mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt.


Waar het investeringskapitaal vandaan moet komen, maakt de premier niet duidelijk. Maar bezuinigen is er niet bij: "We gaan absoluut niet terug naar het soberheidsbeleid van tien jaar geleden." Hij doelt op de kredietcrisis van 2008 tot 2011, waardoor Groot-Brittannië, net als veel andere landen, fors moest snijden in de uitgaven.

Over zijn eigen conditie zei Johnson - die met een coronabesmetting in het ziekenhuis heeft gelegen - "Ik ben weer fit als een hoentje. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld."

Lees ook: Premier League-ster Marcus Rashford dwingt Britse premier Johnson tot U-bocht na straffe campagne: 200.000 arme kinderen krijgen toch gratis maaltijden
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bob jansens

  Beter iemand zoals Johnson die probeert om de economie te ondersteunen met investeringen in duurzame infrastructuur die achteraf de economische groei zullen faciliteren ipv zoals in België geld te geven aan bedrijven wat totaal geen economische groei zal opleveren

 • Dieter Devreeze

  Welke miljarden. UK is zo goed als blut en door hun dalende credit rating hebben ze last van stijgende rentes. Good luck zou ik zeggen.

 • Geert Vande Walle

  Waar gaat hij die halen, de EU zal niet meer lukken !

 • johan lanoot

  Het zullen dan toch zijn eigen miljarden moeten worden en niet die van Europa.