Johnson vindt steun bij Trump: “Hij zal bewijzen dat hij ‘een grote’ is”

De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump op de G7-top in Biarritz.
AP De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump op de G7-top in Biarritz.
“Een schande”, “een machtsgreep”, “een donkere dag voor de Britse democratie”. De reacties op de controversiële stap van de Britse premier Boris Johnson om het parlement in Londen voor enkele weken op te schorten, zijn overwegend negatief. Steun krijgt Johnson echter weer van over de Atlantische Oceaan: de Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Johnson “precies is wat het Verenigd Koninkrijk nodig heeft en dat hij zal bewijzen dat hij ‘een grote’ is”.

De Britse regering heeft de Queen gevraagd om de opening van het parlementaire jaar zes weken uit te stellen, de koningin heeft intussen ingestemd. Daarmee komt het Britse parlement grotendeels buitenspel te staan in de aanloop naar de brexit, die uiterlijk 31 oktober een feit moet zijn. 

Johnson heeft gezegd dat hij op 31 oktober sowieso uit de EU wil, ook als het niet lukt een nieuwe brexitdeal te sluiten. Veel Lagerhuisleden, onder wie ook partijgenoten van de premier, willen echter absoluut geen chaotische brexit zonder deal.

Trump prijst vandaag in een reactie de "geweldige" Boris Johnson. Trump zegt op Twitter dat de schorsing het "zeer moeilijk" zal maken voor Labour-partijleider Jeremy Corbyn om een motie van wantrouwen tegen Johnson in stelling te brengen.
 "Vooral gezien het feit dat Boris precies is wat het Verenigd Koninkrijk nodig had, en hij zal bewijzen "een grote te zijn!" Love UK", tweette Trump.

Lees ook: Boris Johnson speelt brexit hard en haalt slag thuis: parlement tot 14 oktober opgeschort

Lees ook: Nadat Boris Johnson parlement (even) buitenspel zet: “Taking back control was nog nooit zo griezelig”

Bekijk ook: Britse parlement tot 14 oktober opgeschort
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  Dat de grootste onnozelaar nu partij trekt voor Boris is maar normaal want trump wil geen verenigd europa maar beiden hebben maar tot doel zichzelf te verheerlijken dus pas toch maar op Boris voor het vervolg

 • Stefan Vunic

  Misschien moet Trump overwegen de UK te kopen? Dan heeft hij voet aan grond in Europa

 • luc baken

  de linkse doemdenkers zijn weer bezig ; als we hen moesten geloven was trump al 100 keer afgezet als president en had hij al 10 wereldoorlogen veroorzaakt . wat boris er van bakt zal de toekomst uitwijzen

 • eric maier

  Grote idioot, zoals Trump zichzelf constant bewijst. Dat kan dus wel kloppen. Boris rekent op een handelsovereenkomst met de USA waarbij Trump hem de sterren va nde hemel beloofde. Hij zal wel merken als de No deal Brexit een feit is, GB in chaos dreigt te vallen en een economische ressesie krijgt, dat Trump zijn echte kaarten op tafel zal gooien en met voorstellen afkomt waar de Britten erg bekaait vanaf komen. America First weet je wel, maar Boris heeft dat dus niet gehoord en begrepen.

 • Marc Vandecasteele

  Geloof mij dit zijn twee gevaarlijke clowns De wereld moet ingrijpen