Johnson verliest stemming over brexit in Hogerhuis

De Britse premier Boris Johnson.
AP De Britse premier Boris Johnson.
De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag voor het eerst sinds de parlementsverkiezingen van december een stemming verloren. Het Hogerhuis verwierp zijn brexit-plannen omtrent de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië nadat dat land uit de Europese Unie is gestapt.

De "Lords" stemden met 270 stemmen voor en 229 tegen voor een amendement over de partijen heen. Het moet het de wettelijk in Groot-Brittannië wonende Europese staatsburgers mogelijk maken een schriftelijk bewijs te verkrijgen van hun recht om daar na de brexit te blijven.

In het Lagerhuis, waar de Conservatieven nu een comfortabele meerderheid hebben, is de wettekst rond de brexit probleemloos gestemd. Het document keert na de stemming in het Hogerhuis naar daar terug.

Naar schatting 3,6 miljoen Europese staatsburgers wonen in Groot-Brittannië. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.