Johnson schuift schuld van missen brexitdeadline in schoenen van Corbyn

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn (links) en Brits premier Boris Johnson
AFP Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn (links) en Brits premier Boris Johnson
Op de dag dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie normaal moest verlaten, beschuldigt de Britse premier Boris Johnson Labour-leider Jeremy Corbyn ervan zijn belofte om koste wat het kost op 31 oktober uit de EU te stappen te hebben gedwarsboomd.

“Vandaag had de dag moeten zijn waarop de brexit werd gerealiseerd en we eindelijk de EU hadden moeten verlaten", zei Boris Johnson in een mededeling. "Maar ondanks het uitstekende nieuwe akkoord dat ik met de EU heb gesloten, heeft Jeremy Corbyn zich verzet en aangedrongen op meer besluiteloosheid, meer uitstel en meer onzekerheid voor gezinnen en bedrijven.”

Johnson trad in juli aan als premier en beloofde toen dat de brexit koste wat het kost zou doorgaan op 31 oktober. Hij zei dat hij nog liever "dood in een greppel" lag dan de EU om uitstel te vragen. Maar uiteindelijk werd hij daartoe gedwongen door het parlement. De EU-lidstaten aanvaardden deze week het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari 2020. Er zijn ondertussen vervoegde parlementsverkiezingen uitgeschreven op 12 december. 

Jeremy Corbyn heeft via Twitter de bal intussen al teruggekaatst. "Boris Johnson heeft maanden beloofd dat we vandaag de EU zouden verlaten. Dat dit mislukt is komt door hem en enkel door hem.”

Peilingen geven Johnson voorsprong

De Conservatieve partij van Johnson zou bij de verkiezingen op 12 december kunnen rekenen op 36 tot 41 procent van de stemmen, afhankelijk van welk peilingbureau wordt gevolgd. Volgens YouGov krijgen de Tories 36 procent van de stemmen, Ipsos houdt het op 41 procent. Oppositiepartij Labour wordt door YouGov ingeschat op 21 procent, door Ipsos op 24 procent.

De peilers verschillen vooral van mening over de kansen van de Brexit Party van Nigel Farage: Ipsos voorziet dat de partij 7 procent van de stemmen krijgt, YouGov 13 procent.

De voorsprong die Johnson wordt toegedicht kan op de verkiezingsdag toch nog anders uitpakken. Kenners wijzen erop dat de peilingen er verschillende keren naast hebben gezeten, onder meer bij het brexitreferendum in 2016. Valkuilen zijn de lastige omrekening van het percentage stemmen naar percentage zetels en de mogelijke ‘Tory-moeheid’ onder kiezers. Ook het jarenlang hameren op de brexit kan kiezers nog in de armen van andere partijen jagen.

Lees ook: “Brexitdeal van Boris Johnson zou Britse economie jaarlijks meer dan 80 miljard kosten”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Sliggers

  Het Brexit-referendum was gestoeld op foute informatie door de Brexit-partij.. Daardoor werd de kiezer gewoonweg bedrogen .

 • Rik Connaerdt

  Wat kan hij anders zeggen, dat hij er zelf voor gezorgd heeft?

 • Jos Brems

  "Baby Trump" in actie.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Boris Johnson schuift de schuld op Jeremy Corbyn. De dronken automobilist knalt tegen een boom en dat is de schuld van de boom, want die is niet opzij gesprongen.

 • jean petermans

  Typisch trumpgedrag, het is altijd de schuld van anderen als er iets mis is, nooit van jezelf.