Johnson ontkent dat hij Amerikaanse zakenvrouw heeft bevoordeeld door haar overheidsgeld te geven

Boris Johnson en Jennifer Arcuri
AFP Boris Johnson en Jennifer Arcuri
De Britse premier Boris Johnson heeft berichten weersproken dat hij als burgemeester van Londen (2008-2016) een Amerikaanse kennis zou hebben bevoordeeld. Afgelopen week kwam The Sunday Times met het verhaal dat hij als burgervader een vriendin, Jennifer Arcuri, aan meer dan 140.000 euro overheidsgeld zou hebben geholpen. Hij had destijds duidelijk moeten laten weten dat hij een vriend van de Amerikaanse ondernemer Arcuri was, suggereerde het zondagsblad.

Johnson kwam pas na een week met een reactie in een vraaggesprek met de BBC. Hij zei dat hij niets verkeerd heeft gedaan en niks speciaal had moeten opgeven. Hij is naar eigen zeggen zijn boekje niet te buiten gegaan. Johnson maakte niet duidelijk wat zijn relatie met het voormalige model Arcuri precies inhield. Zij zou in de VS hebben rondverteld dat ze een verhouding met Johnson had.

The Sunday Times schreef dat Arcuri overheidsgeld toegeschoven heeft gekregen van burgemeester Johnson en dat ze als een speciale gast drie keer is toegevoegd aan een handelsmissie van Johnson. Die zou destijds ook vaak bij haar thuis in een appartement in de wijk Shoreditch op bezoek zijn geweest.

Dit jaar nog kreeg volgens The Sunday Times een onderneming van Arcuri 113.000 euro subsidie van een ministerie uit een potje dat is bestemd voor Engelse ondernemers. Arcuri woont in Californië. Britse media meldden dat de autoriteiten een onderzoek overwegen.

“Alles volgens de regels gebeurd”

Maar Johnson ontkent de aantijgingen in alle talen. “Ik ben erg trots op alles wat ik heb gedaan als burgemeester en alles is in overeenstemming met de regels gebeurd”, verklaarde hij vandaag aan de BBC in de marge van het jaarlijkse partijcongres van zijn Conservatie partij in Manchester. Hij moest zijn vriendschap met Arcuri niet aangeven bij de instanties zoals normaal gezien de bedoeling is, zegt hij, “omdat er niets was om aan te geven”.

Volgens de premier zijn de beschuldigingen eerder politiek gemotiveerd. “Ik denk dat mensen voelen dat dit land richting een belangrijk keuzemoment gaat, en dat we de brexit waar moeten maken. En ik denk dat er een grote groep is, in het parlement en elders, die die doelstelling wil ondermijnen. Zij zien mij - terecht of onterecht - als de persoon die het best geplaatst is die doelstelling waar te maken. En ik zal voortdoen en het waarmaken.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan de ridder

    Boris Johnson is telkens opnieuw het toonbeeld van wat bekend is als 'An upper class British buffoon'. De vraag is niet wat heeft hij bijgedragen als burgemeester van Londen, maar wat heeft burgemeester van Londen aan hem bijgedragen. Behalve enkele prestige-projectjes die geflopt zijn (al dan niet afgewerkt), heeft de Londenaar er geen enkele meerwaarde aan gehad. En dergelijk figuur wordt dan 1e minister.