Johnson herhaalt tóch opnieuw zijn mantra: “Brexit hoe dan ook op 31 oktober”

De Britse premier Boris Johnson.
REUTERS De Britse premier Boris Johnson.
"We zullen onze koffers pakken en op 31 oktober vertrekken. De enige vraag is of Brussel ons vrolijk zal uitzwaaien met een voor beide kanten aanvaardbare deal, of dat we in ons eentje moeten vertrekken." Dat schrijft de Britse premier Boris Johnson in The Sun on Sunday.

Vrijdag werd nog gesuggereerd dat Johnson toch bij de Europese Unie om uitstel zou gaan vragen, ondanks zijn bezwering dat hij "liever dood in een greppel" zou willen liggen dan dat te doen. Nu herhaalt hij zijn mantra dat de Britten hoe dan ook eind deze maand de EU zullen verlaten.

Johnson kwam woensdag met een compromisvoorstel. Daarin wordt de backstop, de regeling die moet garanderen dat er na de brexit geen harde, fysieke grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland ontstaat, geschrapt. Johnson wil voor het hele Ierse eiland een zone met dezelfde regels voor alle goederen, zodat het handelsverkeer zonder controles kan doorgaan. In Brussel is niet enthousiast gereageerd op dit plan.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Rusland gebruikt nu voor het afrekenen van zijn olie de Euro. Ook voor de handel tussen China en Rusland wordt dat nu gedaan. Omwille van de sancties door Trump en de wisselvalligheid van de ongedekte dollar. Iran wil dat ook doen. Boris en zijn brexiteers zijn het verliezende kamp aan het kiezen. En hun pond zou samen met de dollar wel eens de dieperik in kunnen gaan.

 • Ben Strubbe

  Wie een beetje moeite doet om op youtube bepaalde kanalen te volgen, kan alleen maar vaststellen dat de 'Brexiteers' uit zijn op oorlog, de commentaren zijn ronduit vijandig en er wordt nog steeds foutieve informatie verspreid. Het is duidelijk dat Boris Johnson en consorten helemaal geen deal willen.

 • Victor Munster

  Het enige wat BRUSSEL kan doen is ofwel Boris' plan goedkeuren, afkeuren en weer uitstel verlenen of geen uitstel meer verlenen.

 • Frans Peeters

  EU is een vereniging van regeltjes en verplichtingen daarom is er een brexit, hadden we hier ook maar een referendum (zal wel niet in deze linkse krant komen)

 • Jan De Bisschop

  Beste Guido, leuk te lezen dat hier toch iemand is met enig nuchter inzicht.