Johnson: dump backstop, anders ‘no deal’

Boris Johnson
REUTERS Boris Johnson
Boris Johnson, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft de Europese Unie vandaag nog eens op het hart gedrukt: dump de backstop, anders komt er een no-dealbrexit.

De Europese Unie heeft zich al eerder uitgesproken dat het wegstrepen van de backstop in het huidige akkoord onaanvaardbaar is. Met de backstop wil de EU voorkomen dat er een harde grens ontstaat tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse deel Noord-Ierland.

Johnson vindt de backstop een ‘ondemocratische gruwel’. “Zonder backstop kan er progressie worden gemaakt in de onderhandelingen”, aldus de opvolger van Theresa May vandaag tijdens een bezoek aan Manchester. “Ik wil ook geen no-dealbrexit, maar als het niet anders kan. Er wordt gezegd dat er aan het akkoord niet meer kan worden getornd en dat betwijfel ik.”
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • michel De Blay

  @ Ben Strubbe. Ja, maar een harde grens is misschien ambetant voor de gewone mens of vrachtwagen maar is zeker een goed wapen tegen de criminelen. Trouwens die zg strijd tussen die twee groepen is vandaag toch ook nog bezig en een grens waar douaniers staan zal de wapenimport wel wat afremmen zeker???

 • wim Goossens

  Er zijn er hier die denken dat voor de rest van de wereld en landje met 62 mlj inwoners veel meer gaat te vertellen hebben dan +740mlj inwoners van Europa ... Als de Engelsen deals willen sluiten met de USA, China, Rusland o.d. , zullen ze alles mogen slikken wat deze grootmachten vragen ivm regels: chloorkippen, ongeteste medicaties, genetisch gewijzigde gewassen, privacy regel ....

 • Jan De Vos

  Het is spijtig dat Engeland (UK) uit EU wenst te gaan, nu zitten we met Frankrijk dat veel zal willen zeggen in Europa, en dat is echt geen voordeel, steeds vriendjespolitiek en geen beleid. Gelukkig is er nog Duitsland en Nederland, anders was het echt een catastroof.

 • monique bolen

  Erwin van Roy, ik kan U allen maar gelijk geven, heb al mijn hele leven familie in VK zoals nu nog mijn dochter, haar man en kinderen. Vroeger was de invoer van verse voedingswaren en bloemen zeer strikt aan de grens werd de wagen zelfs onderaan met lichten gecontroleerd, veel voedingswaren waren er niet eens verkrijgbaar willen ze daar naar terug? Belogen en bedrogen is de gewone Brexit stemmer en velen beseffen dit nu de jongeren zeggen ons werd niets gevraagd maar het is wel onze toekomst.

 • Ben Strubbe

  Het is wel degelijk een ernstig probleem, michel De Blay, het gaat over veel meer dan over een paar vrachtwagens. Het gaat o.a. ook over mensen die de grens over steken om daar te gaan werken. Het gaat over afspraken die gemaakt zijn om een einde te kunnen maken aan de aanslagen van de IRA, de strijd tussen katholieken en protestanten.