Johnnie zette achtervolging in op schutter Texas: "We reden 150, uiteindelijk raakte hij van de weg af"

screenshot/ksat
Het regent felicitaties en dankbetuigingen op sociale media voor Johnnie Langendorff. De Texaan reed toevallig voorbij de kerk in Sutherland Springs, waar een schutter net zwaar had toegeslagen en 26 mensen had gedood. Met een onbekende man zette Langendorff instinctief de achtervolging in op de dader: "Ik deed alleen maar wat ik vond dat ik moest doen".

Afschuwelijk tafereel gistermiddag in de First Baptist Church in Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas. Ex-militair Devin Patrick Kelley schoot eerst buiten op de kerk om vervolgens binnen een vreselijke moordraid uit te voeren. Hij schoot minstens 26 kerkgangers dood, die allen een leeftijd hadden tussen 5 en 72 jaar. Weer buiten werd Kelley aangepakt door een burger. Er ontstond een vuurgevecht tussen de twee.

Op dat moment zat Langendorff in zijn auto aan het kruispunt over de kerk. Hij zag de schietpartij tussen de twee mannen en dat Kelley kon wegvluchten met zijn wagen. De andere, een voor Langendorff totaal onbekende burger uit Sutherland Springs, liep naar hem toe om zijn hulp te vragen. "Hij zei dat we de dader moesten achtervolgen", getuigt Langendorff op de lokale zender Ksat.com. "En dat deed ik. Ik ging tot de actie over."

"Hij was een gewone burger die helemaal van de kaart met zijn wapen op mijn auto afstapte. Hij legde mij vlug uit wat er gebeurd was. Hij stapte in en ik begreep dat het tijd was om te gaan." De dader was al weggestoven. "Hij had een voorsprong op ons. We gingen 150 op de 539, langs het andere verkeer om. Uiteindelijk vertraagde hij en toen we hem naderden tot op een paar meter, raakte hij van de weg af."

Volgens Langendorff verloor Kelley de controle over het stuur. "Toen zette ik mijn auto in de parkeerstand. Ik had nog altijd de dispatching van de politie aan de lijn. De andere man sprong uit de wagen en richtte zijn wapen op de schutter. Hij bewoog niet meer vanaf toen." Een paar minuten later was de politie ter plaatse en die nam over. "We hebben de politie naar hem geleid", zegt Langendorff. "Alle andere agenten waren opgeroepen om naar de kerk te gaan."

Schutter Devin Kelley stierf ook. Het is nog niet duidelijk hoe precies. Mogelijk raakte hij dodelijk gewond tijdens het vuurgevecht met de passagier van Langendorff.

REUTERS
REUTERS
AMERICAN-STATESMAN
REUTERS51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jakke Troost

  Het staat bij niemand op zijn kop geschreven met welk doel iemand een wapen in huis neemt. Daarom was het beter dat niemand ze had. Was er 35 jaar geleden maar wat meer controle geweest op wapenbezit hier in België. Helaas kwam die wet voor sommigen te laat.

 • Ben De Staercke

  Gino Denil er vallen 11000 slachtoffers door geweld met vuurwapens per jaar in de VS. Jouw berekening klopt niet. Er zijn hier trouwens een + half miljard geregistreerde wapens in omloop. Het aantal slachtoffers valt dus eigenlijk nog heel goed mee.

 • Vic Smeets

  Mensen die pro wapens zijn om ons te verdedigen..... Hoeveel van die slachtpartijen zijn er in Europa , en hoeveel in Amerika.... Juist ja.......

 • Gino Denil

  Als die wapens geen rol spelen zouden we dus hier in België ongeveer 1130 doden per jaar door geweld moeten hebben - eventueel met een ander middel, Ben De Staercke.

 • Ben De Staercke

  Meert Dominique, wapens doden niet, mensen doden. En of ze daar nu een legaal of illegaal wapen voor gebruiken of een gehuurde vrachtwagen, een zelf in elkaar geknutselde bom of spullen uit de doe het zelf winkel,... Mensen met slechte bedoelingen zullen altijd in staat zijn om hun duistere plannen uit te voeren. Vergelijk ook de VS niet met België. Er zijn ongeveer 30x meer inwoners in de VS.