John ‘Orderrrrr' Bercow stopt als voorzitter van het Britse parlement

John Bercow bedankte gisteren al medewerkers, parlementsleden en familieleden in het Lagerhuis.
AFP John Bercow bedankte gisteren al medewerkers, parlementsleden en familieleden in het Lagerhuis.
John ‘Orderrrr' Bercow legt zijn functie als parlementsvoorzitter van het Britse Lagerhuis vandaag definitief neer. In september maakte hij zijn vertrek al op emotionele wijze bekend. De Conservatief Bercow diende tien jaar lang als 'Mister Speaker', wat hij "de grootste eer in zijn leven" noemde.

De 56-jarige Bercow is vooral bekend om de manier waarop hij de parlementsleden tot de orde riep. Zijn soms langgerekt uitgesproken "orderrrrrr" leverde op internet zelfs gemixte video's op met daarachter een snelle beat.

In de chaotische politieke strijd over het opzeggen van het EU-lidmaatschap is hij tot ver buiten de eigen landsgrenzen een bekendheid geworden. De verhitte discussies over de brexit in het verdeelde Lagerhuis, probeerde hij te bezweren met zeer luide vermaningen: "Order, order!". Bij de aankondiging van zijn vertrek vorige maand applaudisseerden de parlementariërs, vooral van de oppositie, dankbaar.

Bercows vertrek betekent overigens niet dat het gedaan is met ‘Order’ roepen in zijn leven. Niet dat hij dat nu naar zijn vrouw moet roepen, wel naar zijn kat met dezelfde naam.

John Bercow.
AFP John Bercow.

Opgeschoven naar het centrum

Bercows grootouders langs vader kant waren Joodse immigranten uit Roemenië. Zijn vader was een taxichauffeur in Edgware. John zelf was een uitmuntend student, en briljant op het tennisveld. Hij schopte het zelfs tot nummer één bij de Britse -12-jarigen. Maar Wimbledon zou altijd een droom blijven, wegens zijn bescheiden 1 meter 68.

Bercow begon aan de harde rechterzijde van de Conservatieve partij. In 1997 werd hij verkozen in het Lagerhuis. Hij promoveerde snel van de achterste banken naar de voorste en was herhaaldelijk schaduwminister in de oppositie tegen Labour. Opvallend, naarmate de jaren voorbijgingen, schoof Bercow steeds meer op naar het centrum. Kwatongen binnen de Conservatieve partij schoven de schuld voor die evolutie in de schoenen van zijn echtgenote, de één kop grotere blondine en BB (Bekende Brit) Sally Illman, fan van Tony Blairs New Labour.

Bercow met zijn echtgenote Sally.
REUTERS Bercow met zijn echtgenote Sally.

Fel tegenstander van de brexit

Bercow is niet onbesproken in de Britse politiek. Hij schold ooit de minister voor Parlementaire Zaken uit voor “stupid woman”, domme vrouw. Toen Labour-leider Jeremy Corbyn in de Commons hetzelfde deed met toenmalig premier May, weigerde Bercow hem terecht te wijzen. Bercow is ook al beschuldigd van het tiranniseren van medewerkers. De lijst incidenten en halve schandalen waarin hij een hoofdrol speelde, is eindeloos.

Bercow is ook fel tegenstander van de brexit. Hij was in het Lagerhuis omstreden door zijn pogingen de brexitaanhangers, waaronder premier Johnson en diens voorganger May, dwars te zitten. Sommigen beraamden al plannen om hem als voorzitter te vervangen, wat een zware inbreuk op de traditie zou zijn. Die zegt dat een Britse Lagerhuisvoorzitter niet wordt weggestemd en herkozen wordt, zolang hij dat wil.

De opvolger van Bercow wordt maandag gekozen, meldt Sky News. De 62-jarige Lindsay Hoyle van Labour gooit hoge ogen.

Andrea Deans maakte een 11 meter hoge sculptuur van John Bercow ter gelegenheid van de Edenbridge Bonfire Celebrations, in Edenbridge. In zijn handen houdt Bercow de hoofden van premier Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn.
REUTERS Andrea Deans maakte een 11 meter hoge sculptuur van John Bercow ter gelegenheid van de Edenbridge Bonfire Celebrations, in Edenbridge. In zijn handen houdt Bercow de hoofden van premier Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mark germanus

    Er komt geen einde aan die komedie !