John McCain krijgt eerbetoon in Capitool - Trump niet welkom op begrafenis

Een eerbetoon aan John McCain aan zijn kantoor in Phoenix, Arizona.
AFP Een eerbetoon aan John McCain aan zijn kantoor in Phoenix, Arizona.
John McCain, de invloedrijke Republikeinse senator die zaterdag overleed aan de gevolgen van een hersentumor, wordt komende vrijdag opgebaard in de rotonde in het Capitool in Washington D.C., waar het Amerikaanse Congres zetelt. Die eer viel nog maar een dertigtal mensen in de geschiedenis van de Verenigde Staten te beurt.

Volgens zijn bureau zal McCain woensdag eerst opgebaard worden in het Capitool van zijn thuisstaat Arizona en zal er donderdag al een eerste begrafenisplechtigheid plaatsvinden. Vervolgens zal het lichaam van de senator worden overgevlogen naar de hoofdstad Washington. D.C. waar het vrijdag wordt opgebaard in de rotonde van het Capitool, waar een formele ceremonie zal worden gehouden. Het publiek zal er ook de kans krijgen om een laatste groet te brengen. 

Zaterdag wordt dan eerst nog een ceremonie georganiseerd aan het Vietnam Veterans Memorial. McCain werd als piloot van de Amerikaanse zeemacht in Vietnam gevangengenomen en gefolterd door de Vietcong. Diezelfde dag vindt ook nog een begrafenis plaats in de Washington National Cathedral. Zondag houden de familie en vrienden van McCain tot slot nog een plechtigheid in intieme kring op het kerkhof van de United States Naval Academy in Maryland, waar zijn lichaam wordt begraven.

Vlaggen ter ere van John McCain nabij het Capitool in Washington.
REUTERS Vlaggen ter ere van John McCain nabij het Capitool in Washington.

Volgens Amerikaanse media heeft McCain onder meer George W. Bush en Barack Obama gevraagd om te spreken tijdens zijn begrafenis. De senator verloor tegen beide oud-presidenten de verkiezingen: Bush werd het Amerikaanse staatshoofd nadat hij McCain had verslagen in de Republikeinse voorverkiezingen in 2000, de Democraat Obama won de verkiezingen van McCain in 2008.

Trump niet welkom

McCain zou voor zijn overlijden volgens lokale media ook hebben gezegd dat huidig president Donald Trump, van wie hij een forse tegenstander was, niet welkom is op zijn begrafenis. Het Witte Huis zou daarom vicepresident Mike Pence afvaardigen.

Volgens Washington Post zou Trump trouwens een eervolle verklaring van het Witte Huis over het overlijden van McCain hebben tegengehouden. In het statement zou de Republikein McCain, die veel kritiek had op zijn partijgenoot Trump, als een "held'' worden omschreven. De reactie van het Witte Huis lag dit weekend al klaar om naar buiten gebracht te worden zodra McCains overlijden bekend werd. De president zag echter af van het communiqué. Hij deelde zijn adviseurs mee dat hij in plaats daarvan een kort bericht via Twitter zou sturen. Lovende woorden over McCains staat van dienst stonden er niet in. 

Vlag halfstok

Trump gaat echter nog een stap verder. Volgens verschillende berichten in de Amerikaanse media en foto's op sociale media, blijkt dat de vlag van het Witte Huis niet halfstok hangt. De vlag boven het Capitool hangt dan weer wél halfstok, als eerbetoon aan de overleden Republikein John McCain.

Later op de dag werd de vlag op het Witte Huis wél halfstok gehangen.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Trump is een lafaard die als mens niet eens tot de enkels van McCain reikt. Sommige mensen blijven hem, was van alle onkunde, blind verdedigen. Wat een leven als je niet voor jezelf kan denken.

 • Luc Deville

  Het is een eer dat Trump NIET komt.

 • Diane Bernaerts

  En telkens je denkt dat Trump niet meer lager kan gaan, en niet meer "kleiner", zieliger en rancuneuzer uit de hoek kan komen, doet hij het toch weer! Zelfs tegenover een dode! Als president stelt Trump niets voor, als mens zelfs nog minder.

 • Jan Boden

  Toen McCain het indertijd opnam tegen Obama was de pers allesbehalve lovend en vriendelijk over deze man.

 • Hubert Wouters

  Groot gelijk om psychopaat en narcist Trump te weigeren. Je moet wel helemaal gek zijn om Trump te verwelkomen.