John McCain dreigt in eigen staat te verliezen

Hoewel John McCain blijft schreeuwen dat we de polls niet mogen geloven en dat hij alsnog een comeback zal maken, gaat het er met de dag slechter uit zien voor de Republikeinse presidentskandidaat. Een nieuwe poll van de universiteit van zijn thuisstaat Arizona doet vermoeden dat McCain misschien ook voor eigen volk zal verliezen. Volgens het schokkende resultaat zou McCain 46 procent van de stemmen in Arizona halen, terwijl Obama is opgeklommen naar 44 procent.

Grote voorsprong kwijt
McCain zetelt al 26 jaar in het congres namens de staat Arizona. De voorbije maanden had McCain er dan ook een grote voorsprong op Barack Obama en amper een maand geleden was het verschil nog steeds 7 procent. Slechts drie presidentskandidaten hebben in het verleden de verkiezingen gewonnen ondanks een nederlaag in hun thuisstaat. De achterban van McCain gelooft niet in een nederlaag in Arizona: "McCain heeft in zijn eigen staat nog nooit een verkiezing verloren en dit zal geen uitzondering worden."

Lastige staat
Toch zou Arizona volgende week wel eens een 'swing state' kunnen worden. Dat is een staat waar de verkiezing nog alle kanten uit kan. Dat heeft mogelijk te maken met een aantal demografische verschuivingen. Ook een andere senator uit Arizona, Jon Kyl, is er niet gerust in. Dit weekend deed hij een straffe uitspraak in de Daily Star. "Ik denk dat McCain de volgende wordt op een lange lijst van kandidaten uit Arizona die er niet in geslaagd zijn om president te worden. Misschien is Arizona wel de enige staat waar je kan zeggen dat je kind nooit president kan worden."

In de laatste polls heeft McCain in Arizona nog steeds zes procent meer dan Obama en dus kan hij alleen maar hopen dat de poll van de universiteit van Arizona niet klopt. Obama heeft in zijn thuisstaat Illinois een veilige voorsprong van liefst 25 procent op McCain. (gb)