John Kerry belooft belegerde Syrische steden voedselhulp

EPA
De belegerde steden in Syrië zullen vanuit de lucht voedselhulp geleverd krijgen als de Verenigde Naties geen toestemming krijgen om hulp te bieden in deze zones. Dat kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan in Wenen.

"De International Syria Support Group (ISSG) vraagt aan het Wereldvoedselprogramma om vanaf 1 juni een luchtbrug in te leggen als de VN in de betrokken zones geen humanitaire hulp mag bieden", zo liet Kerry weten na een vergadering in Wenen van de ISSG, de steungroep voor Syrië die voorgezeten wordt door de Verenigde Staten en Rusland.

Er werd dinsdag geen datum afgesproken voor een herneming van de vredesgesprekken maar de grootmachten hebben beloofd om hun "inspanningen te verdubbelen" bij het zoeken naar een politieke oplossing in het conflict in Syrië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov benadrukte dinsdag na de vergadering nogmaals dat Rusland het regime van Assad niet steunt: "Wij steunen Assad niet, wij steunen de strijd tegen het terrorisme. Op het terrein zien we daarvoor geen efficiëntere troepen dan die van het Syrische leger, ondanks hun zwaktes", zo klonk het.

Het regime en de oppositie krijgen volgens een plan van de VN-Veiligheidsraad nog tot augustus om een akkoord te bereiken over een politieke transitie. "De datum is geen deadline, het is een streefdoel", aldus Kerry. "Als er voldoende vooruitgang geboekt wordt, zullen we het proces respecteren."