John Bercow stapt dan toch niet op als speaker en waarschuwt brexiteers parlement te respecteren

AFP
John Bercow lijkt dan toch van plan zijn aan te blijven als speaker van het Britse House of Commons. Tot groot ongenoegen - ongetwijfeld - van de brexit-voorstanders die Bercow in het remain-kamp plaatsen. Bercow waarschuwt dat niemand het parlement een no-deal-brexit mag opdringen.

John ‘Oooordah!’ Bercow had aan vrienden laten verstaan dat hij het na tien jaar als speaker in juli voor bekeken zou houden. Maar na een speech in Washington DC verklaarde hij dat het “niet verstandig zou zijn om de post te verlaten”, nu er belangrijke zaken voorliggen in het parlement. Een streep door de rekening van de conservatieven die erg pro-brexit zijn en die in Bercow een tegenstander van de brexit zien.

Bercow had een boodschap voor de eurosceptici. Hij zei dat wie er ook Theresa May als premier zal opvolgen, hij of zij geen no-deal-brexit aan het land zou kunnen opleggen, als het parlement het daar mee oneens blijft. 

Bercow lijkt met die uitspraak figuren als Boris Johnson en Dominic Raab te viseren, die eerder al aangaven voor een no-deal-scenario te willen gaan, zelfs als dat tegen de volksvertegenwoordigers ingaat. Ook Theresa May waarschuwde er al voor dat haar opvolger eerst een consensus in het parlement zal moeten vinden alvorens het Verenigd Koninkrijk zich kan afscheuren van de Europese Unie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Dierckx

  Patrick Morel, in een representatieve democratie is de wil van het parlement de wil van het volk. Bercow heeft niet gezegd dat een no-deal brexit onmogelijk is, alleen dat er instemming van het parlement moet zijn. En hij heeft dat ook niet beslist, het is het parlement zelf dat daarvoor een wet heeft opgesteld. Bercow staat in voor een correcte werking van het parlement, hij moet dus alleszins de wet volgen.

 • wim Goossens

  Er dienen er hier blijkbaar nog een rekenmachine aan te schaffen : de echte brexit partij haalde bij de verkiezingen 32% ... dat is volgens mijn bescheiden kennis van wiskunde geen meerderheid ??? Waarom blijft men toch beweren dat 52 % voorstanders van 72% (= 37% ) van de kiesgerechtigde een meerderheid van de bevolking is bij het referendum ... ???

 • Victor Munster

  Het enige wat hij bereikt is dat hij de volgende premier verplicht om niets te doen tot 31 oktober. Naar mijn mening zou een harde Brexit vlotter verlopen moest die gedurende de zomervakantie doorgevoerd worden, maar die deur heeft de parlementsvoorzitter dus dicht gegooid.

 • patrick morel

  De dag dat de Brexit niet doorgaat vertrekt hij, hij is een hevig tegenstander. De wet van het parlement respecteren maar niet die van het volk, wereldvreemder kan het niet.