John Bercow: “Brexit is grootste Britse vergissing sinds de Tweede Wereldoorlog”

John Bercow beleefde vorige week zijn laatste dag als Speaker of the House, voorzitter van het Lagerhuis.
EPA John Bercow beleefde vorige week zijn laatste dag als Speaker of the House, voorzitter van het Lagerhuis.
Eindelijk kan hij vrij spreken en zijn mening geven. En dat doet kersvers ex-Lagerhuisvoorzitter John Bercow dan ook. In een lezing voor buitenlandse journalisten in Londen noemde Bercow de brexit vanmiddag “de grootste vergissing van dit land sinds de oorlog”. Bercow werd tijdens zijn voorzitterschap door brexiteers al beschuldigd van vooringenomenheid over de kwestie.

“Ik denk niet dat de brexit het Verenigd Koninkrijk helpt”, aldus de Brit voor de Foreign Press Association volgens een aanwezige Italiaanse journalist. “Ik respecteer premier Johnson, maar de brexit helpt ons niet. We zijn beter af als deel van het Europese blok.”

Bercow ontkent wel ten stelligste dat hij de brexit actief heeft proberen tegen te houden. Als Lagerhuisvoorzitter had hij heel wat macht om bijvoorbeeld amendementen wel of niet te selecteren, of door bijvoorbeeld te beslissen de brexitdeal niet meer opnieuw voor te leggen nadat een eerste stemming mislukt was. Maar Bercow volgde daarbij enkel de regels en tradities, verzekert hij. “Het zijn de parlementsleden die het akkoord niet wilden implementeren, niet ik. Mijn job was de rechten van de leden van het Lagerhuis te beschermen. Daar verontschuldig ik me niet voor.”

Bercow werd maandag na 22 jaar in het parlement waarvan 10 jaar als voorzitter vervangen door Labour-parlementslid Lindsay Hoyle. Begin volgend jaar schrijft hij een boek over zijn carrière. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Ik denk dat veel van die Anti mensen nog niet eens weten wat de EU allemaal doet voor de mensen. Zonder de EU was er van ons luxe leven niet veel meer in stand geweest.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Deze EU is waarschijnlijk de grootste vergissing sinds de tweede wereldoorlog. Daarom willen de Britten er dan ook uit.

 • bert crombez

  En gelijk heeft die man

 • marc van de poel

  Persoonlijk vin ik dat de op één na grootste Britse flater. De grootste stommiteit is de Chunnel...

 • FRANK WILLEMS

  Neen, neen, Brexit is het grootste gezicht verlies van Europa .