Joey sleurde klant net op tijd mee naar buiten

Als door een wonder heeft het omvallen van drie bouwkranen en een brugdeel, gistermiddag in het hart van Alphen aan den Rijn, geen mensenlevens gekost. Dat was mede te danken aan het heldhaftige optreden van de bewoners, onder wie winkelmedewerker Joey Lenting. Hij redde zichzelf én een klant in zijn winkel door hem letterlijk naar buiten te trekken.

Wezenloos staart hij naar wat er over is van zijn winkel. Eerst geeft Joey Lenting twee agenten nog kort antwoord op hun vragen. Daarna barst hij in tranen uit. De Alphenaar beseft hoeveel geluk hij heeft gehad. En hoe belangrijk het was dat hij een klant letterlijk zijn winkel uit trok.

De hele dag heeft Lenting al een angstig voorgevoel, terwijl hij werkt in de tweedehandszaak Used Products aan de Hooftstraat. De winkel zit er nog maar een paar jaar. "Dat enorme gevaarte op het water, ik vertrouw het voor geen meter,'' zegt hij eerder op de dag tegen Natascha van Rijn (44), eigenaresse van het winkelpand. "Het is te krap. Als die kranen omvallen, liggen wij er allemaal onder."

Onheilspellend geluid
Om 16u07 hoort Joey een onheilspellend geluid. Een knal, daarna gerommel. Hij bedenkt zich geen moment en schreeuwt door de winkel dat iedereen weg moet. Samen met een klant rent hij naar buiten.

Met een enorm geraas storten de brug en een bouwkraan op het pand. Alles wordt verpletterd. Eén klant is te laat en verdwijnt onder het puin. "Hij leeft nog, er is contact,'' zegt Natascha. Ze kijkt toe hoe hulpdiensten proberen om de beknelde klant te bevrijden. Dat lukt in de loop van de avond.

Joey Lenting is duidelijk nog niet van de schrik bekomen. De hijskranen verpletterden Used Products, de winkel waar hij werkt.
AD/Martin Sharrott Joey Lenting is duidelijk nog niet van de schrik bekomen. De hijskranen verpletterden Used Products, de winkel waar hij werkt.

Tot 3 jaar geleden woonde Natascha zelf nog in het pand. Ze runde er een lampenzaak en woonde met haar gezin boven de winkel. Nu verhuurt ze het pand. "Ik ben kapot. Mijn kinderen zijn in dit huis geboren. En nu is het verwoest."

Haar zoontje Donovan staat naast Natascha. Hij oogt bleekjes. Plotseling valt hij flauw. "Het wordt hem te veel,'' zegt zijn moeder. Even later vertelt Donovan dat hij vroeger altijd op zijn kamer zat te gamen. Nu is er van die oude slaapkamer niets meer over. "Als we niet waren verhuisd, was ik nu misschien dood geweest."

Husky
Ondertussen wacht eigenaar Jamil Heg van Used Products met vrienden wanhopig achter het afzetlint of er nieuws komt over zijn hond Nuka. De husky van nog geen jaar oud zat in zijn bench toen de kraan alles verpletterde. Maar wonder boven wonder leeft het dier nog. Heg weet het zeker. "Ik hoorde haar piepen en blaffen toen ik even in de straat was om te kijken wat er was gebeurd.''

Het liefst wil hij naar Nuka toe gaan. Haar knuffelen. Maar het kan niet. Nuka zit vast. Ergens op de eerste verdieping in haar bench. Hoe graag hij haar ook zou helpen, Heg kan het niet opbrengen. De ravage is te pijnlijk om te zien. "Alles ligt in puin. Maar goed, dat zijn maar spullen. Dat is verzekerd.''

Geraas
Dat Heg zelf alle geluk van de wereld heeft gehad, dringt nauwelijks tot hem door. Hij was zelf in de vestiging in Zoetermeer aan het werk toen de kranen omvielen en geschokte vrienden hem opbelden.

Buurvrouw Lenie, die achter de verwoeste winkels woont, zit in haar betegelde tuintje als ze ziet hoe het helemaal misgaat. "Een paar knallen, een geraas en een grote stofwolk. Daarna hoorde ik gekrijs en gekreun. Mensen riepen om hulp. Het ging door merg en been, ik heb er nog kippenvel van."

ANP
Agenten nemen op de ochtend na het ongeval de schade op in Alphen aan den Rijn.
ANP Agenten nemen op de ochtend na het ongeval de schade op in Alphen aan den Rijn.
ANP