Joelia Skripal getuigt voor het eerst na gifaanval: "Blij te kunnen zeggen dat ik elke dag beter word"

EPA
Eerder vandaag zond de Russische staatstelevisie Rossiya 1 een opname uit van een telefoongesprek waarin, volgens de zender, Joelia Skripal te horen is vanuit het ziekenhuis. In een door Scotland Yard verspreide mededeling laat Joelia Skripal nu zelf voor het eerst van zich horen na de gifaanval. De vrouw ligt nog altijd in een Brits ziekenhuis nadat zowel zij als haar vader begin maart vergiftigd werden met het gif novitsjok.

"Iets meer dan een week geleden ben ik weer wakker geworden, en ik ben blij te kunnen zeggen dat ik elke dag beter word." Dat meldt de 33-jarige Joelia Skripal, dochter van de vroegere Russische dubbelspion Sergej, vandaag in een door Scotland Yard verspreide mededeling. In dat bericht dankt ze de vele mensen die bijgedragen hebben tot haar genezing en de vele boodschappen van steun die ze krijgt. 

"Ik ben er zeker van dat jullie begrijpen dat het hele verhaal redelijk desoriënterend is, en ik hoop dat jullie mijn privacy en die van mijn familie zullen respecteren tijdens mijn herstel", schrijft ze nog. In de mededeling zegt de vrouw niets over wie achter de aanval zit. 

De vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter, op 4 maart in Salisbury, leidde de afgelopen weken tot een zware diplomatieke crisis tussen Rusland en het westen.

Telefoongesprek

Vandaag liet de Russische staatszender een opname horen van een telefoongesprek tussen Joelia Skripal en haar nicht Viktoria. De stem die wordt toegeschreven aan de dochter van de vroegere Russische dubbelspion, lijkt op een redelijk ongedwongen manier te spreken. Ze zegt onder meer dat zij en haar vader het beter stellen, en dat ze binnenkort het ziekenhuis zal kunnen verlaten. "Alles gaat goed, alles kan opgelost worden, iedereen is herstellend en levend", aldus Joelia. 

Haar vader "is aan het rusten, aan het slapen". "Ieders gezondheidstoestand is normaal, er is niets onomkeerbaars gebeurd. Alles gaat goed aflopen."

De nicht van Joelia, Viktoria Skripal, woont in Rusland. Zij zegt dat ze een Brits visum heeft aangevraagd om vanaf maandag haar familie te kunnen bezoeken. "Vika, niemand zal je een visum geven", reageert Joelia. "Je weet hoe de situatie nu is. We zien later wel." Aan The Guardian liet Viktoria later weten dat haar nicht haar zei dat alles goed is. "Dat is alles wat ik ga zeggen", klonk het.

Rusland heeft gevraagd een medewerker van de diplomatieke dienst toe te laten bij Joelia Skripal. De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karen Pierce, heeft gezegd dat het verzoek aan haar is doorgegeven. Het wachten is op haar antwoord. "We moeten rekening houden met mevrouw Skripals persoonlijke wensen", aldus Pierce.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Tytgat

  Zoals Ramon Simons zegt klopt er iets niet. Hebben in begin meegedeeld dat bij een kleinste dosis van het zogenaamde gifgas er hersenschade zou zijn mochten ze het overleven.

 • raymond van gucht

  Rusland heeft eerst de zoon van skripal vermoord zodat ze te weten konden komen waar de vader woonde en nadat ze yulia een toestemming gaven om haar vader te bezoeken hebben ze een duivels plan uitgedokterd!

 • danny yde

  yep, was die niet dood ?

 • Marc Baeyens

  Een opname van de Russische staatszender ... zeker gemanipuleerd.

 • moulart michel

  Indien Vladimir Putin hierachter zat, met alle respect, kon ze het niet verdervertellen.

Video