Joegoslavië-Tribunaal gaat zelf ook dood Praljak onderzoeken

Slobodan Praljak dronk een flesje vergif in het Joegoslavië-Tribunaal en overleed niet veel later.
REUTERS Slobodan Praljak dronk een flesje vergif in het Joegoslavië-Tribunaal en overleed niet veel later.
Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag laat, als aanvulling op het Nederlandse onderzoek naar de dood van de Kroaat Slobodan Praljak, zelf een onafhankelijk onderzoek instellen naar de eigen manier van werken. Dit is volgens het tribunaal standaardprocedure.

Het onderzoek, dat zich zal richten op de interne operaties van het tribunaal, wordt geleid door Hassan Jallow, opperrechter in Gambia en voormalig aanklager bij het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda en het Mechanisme voor Internationale Straftribunalen. Het onderzoek begint volgende week en moet worden afgerond voordat het Joegoslavië-Tribunaal op 31 december 2017 ophoudt te bestaan. De aanbevelingen kunnen van belang zijn voor eventuele toekomstige tribunalen.

Praljak (72) werd woensdag in beroep opnieuw tot twintig jaar gevangenis veroordeeld. "Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger'', riep hij voordat hij in de rechtszaal een flesje met dodelijk gif aan zijn mond zette en leegdronk.

Het Nederlandse gerecht had al snel een onderzoek geopend, op vraag van het tribunaal. Het onderzoek van het parket moet bepalen hoe het mogelijk was dat Praljak het gif had kunnen binnensmokkelen in de rechtszaal.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.