Joe Biden schept verwarring over mogelijke getuigenis in proces Trump

AP
Voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden heeft zich in een lastige positie gemanoeuvreerd doordat hij niet wil getuigen in het afzettingsproces tegen president Donald Trump. De Democraat verkondigde onlangs geen gehoor te zullen geven aan een eventuele dagvaarding, maar krabbelde volgens The New York Times snel terug.

Trump wordt er onder meer van beschuldigd dat hij Oekraïne onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar Biden, die volgend jaar wil meedoen aan de presidentsverkiezingen. Het afzettingsproces wordt gehouden in de Senaat, nadat het Huis van Afgevaardigden eerder aanklachten tegen de president had goedgekeurd.

Rivaal

Biden voelt er niets voor om zelf te getuigen tegen zijn rivaal. Hij wil naar eigen zeggen voorkomen dat zijn aanwezigheid wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen tegen de president. De Democraat bevestigde vrijdag tegen de krant The Des Moines Register dat hij een dagvaarding om te komen getuigen in de Senaat naast zich neer zou leggen.


Dat standpunt kwam de Democraat op veel kritiek te staan. Biden nuanceerde zijn uitspraak later door te zeggen dat er geen enkele juridische reden is om hem op te roepen als getuige, maar dat hij een dagvaarding niet zou negeren. Hij wilde niet zeggen of hij zou proberen via de rechter onder zo'n dagvaarding uit te komen.

Biden ligt nog altijd stevig op kop in de polls voor de Democratische presidentsnominatie. Begin oktober ging Elisabeth Warren even over hem heen, maar zij is sindsdien weer weggedeemsterd. Zelfs Bernie Sanders komt nu opnieuw boven haar uit. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  En dan? Trump zelf vertikt het ook om te komen getuigen, hoewel hij eerst gezegd had dat hij dat wél zou doen! En wat kan Biden nu komen vertellen? Wat weet hij nu van de machinaties van Trump en zijn handpoppen in hun poging om "dirt" over Biden te krijgen van Zelensky?

 • Marie Vanakker

  Als je Trump wil laten winnen , dan moet deze man zijn tegenstander worden . Hillary 2.0 .

 • Anne Callebaut

  Wat een verliezer is dit man.

 • Huub Lemmens

  Wat heeft die te verbergen?

 • Erik De Smet

  Biden heeft schrik dat hij zelf wel eens door het ijs zou kunnen zakken. Er is een reden waarom Trump aan Oekraïne hulp vroeg. Dat dekseltje wil hij gesloten houden. Hypocrisie ten top bij de Democraten.