Joe Biden: “Ik ben de meest geschikte persoon in het land om president te worden, zelfs al ben ik een blundermachine”

AFP
De voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden is ervan overtuigd dat hij de meest geschikte persoon is om Donald Trump op te volgen als president van de Verenigde Staten, al geeft hij ook toe dat hij de bal al eens mis slaat. Biden zal in de loop van de volgende twee maanden beslissen of hij zich in 2020 kandidaat stelt voor de verkiezingen. Dat zei hij maandag tijdens een voorstelling van zijn boek in de staat Montana.

“Ik zal zo eerlijk mogelijk met jullie zijn. Ik denk dat ik de meest geschikte persoon in het land ben om president te zijn”, zei Joe Biden tijdens een boekvoorstelling aan de universiteit van Missoula in Montana. “de problemen die we vandaag in ons land zien, zijn zaken die echt in mijn expertise liggen, waar ik mijn hele leven aan heb gewerkt.” Zijn woorden werden op applaus onthaald. “Niemand zou zich kandidaat mogen stellen voor de job tenzij ze de juiste kwalificaties hebben”, ging hij verder.

Samen met zijn familie zal Biden nu beslissen of hij het in 2020 effectief wil opnemen tegen Donald Trump. “Ik heb twee jonge kleinkinderen die mijn zoon achterliet (Beau Biden overleed in 2015 aan een hersentumor, red.) die me aanbidden en me in de buurt willen. Ik wil er voor hen zijn en voor hen zorgen, dus we moeten uitzoeken of dit iets is dat samen kunnen doen als familie of niet”, zei hij. “We zullen die beslissing in de loop van de komende zes weken tot twee maanden maken en dat is de basis van de beslissing.”

Moderator Bruce Feiler wees op enkele kritieken waaraan Biden zich mag verwachten als hij zou deelnemen aan de verkiezingen, onder andere dat hij te oud zou zijn en dat hij een “blundermachine” is.

“Ik ben een blundermachine, maar mijn God wat heerlijk om dat te horen in vergelijking met een kerel die niet eens de waarheid kan vertellen”, antwoordde hij verwijzend naar Donald Trump. 

Of hij zich nu zelf verkiesbaar stelt of niet, sowieso wil Biden er alles aan doen om voor de volgende presidentstermijn een Democraat in het zadel te helpen. “Of ik me nu kandidaat stel of niet, wie zich ook kandidaat stelt, ik ga mijn nek uitsteken om te garanderen dat ze winnen. We kunnen niet nog vier jaren (van hetzelfde, red.) hebben.”

Biden was van 1973 tot 2009 senator voor Delaware, tot hij vervolgens voor acht jaar de vicepresident van Barack Obama werd. In 1987 stelde hij zich al even kort kandidaat voor het presidentschap, tot bleek dat een van zijn speeches gebaseerd was op die van de toenmalige Britse Labour-leider Neil Kinnock.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  Dominique Cox; "Ik heb vernomen dat onze Bernie Sanders"? Bernie staat voor hoge belasting met de gevolgen armoede en ellende, een groot overheid, zwak leger en geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid. Er is niemand met een normaal verstand, die daar voor stemt..

 • Leon Van der Neffe

  Texas congressman Beto O’Rourke en de Texaanse miljardair en Dallas Mavericks eigenaar Mark Cuban worden hier in Amerika ook genoemd. Vooral Mark Cuban, een self made tech miljonair die razend populair is zou wel eens de man kunnen worden die Trump met de grond gelijk maakt. Laat ons hopen.

 • Vanpeteghem Antoine

  Als de democraten willen winnen moeten ze vlug met een jongere kandidaat of kandidate naar voor komen. Die geen verleden heeft waar allerhande negatief kan uit gehaald worden om aan de grote klok te hangen.

 • Dominique Cox

  Ik heb vernomen dat onze Bernie Sanders het opnieuw gaat proberen om zich kandidaat te stellen. In dat geval hoop ik toch dat hij deze keer wint want hij heeft veel goede ideën.

 • Max Illens

  Zowel Joe Biden als Bernie Sanders zijn te oud. Bij de eerstvolgende verkieziingen naderen ze allebei de 80. Donald Trump wordt meer dan waarschijnlijk herverkozen voor een tweede termijn.