Jihadistische alliantie eist aanval op VN-kamp in Mali op

AFP
De aanval gisteren op een kamp van VN-vredestroepen in Timboektoe, in het noorden van Mali, is opgeëist door een recent opgerichte jihadistische alliantie. Bij de aanval door de 'Steungroep aan de islam en de moslims' kwam een Liberiaanse VN-blauwhelm om en raakten negen VN-militairen gewond. Dat meldt de VN.

De VN-missie in Mali staat momenteel onder leiding van de Belgische generaal Jean-Paul Deconinck.

Volgens de VN was de aanval gisternamiddag gericht tegen het 'Super Kamp' in Timboektoe. "Volgens de eerste verslagen werd het kamp geraakt door zes obussen. Negen blauwhelmen raakten gewond, onder wie vier ernstig". Acht gewonden werden naar hoofdstad Bamako geëvacueerd. De VN-mededeling meldt de nationaliteit van de gewonden niet, maar zowel het Liberiaanse als het Zweedse leger maakten al bekend dat onder hun troepen gewonden vielen. De aanval richtte ook materiale schade aan.

Er waren geen Belgen aanwezig in het aangevallen kamp. In het Minusma-kamp verblijven contingenten uit een tiental landen.

De 'Steungroep aan de islam en de moslims' is een pas in maart opgerichte alliantie van verschillende jihadistische groeperingen.