Jezusbeeld 'weent' sinds verkiezingsoverwinning Syriza

Het beeld van Jezus in de kerk van het Griekse dorpje Asprokampos scheidt een olieachtige vloeistof af sinds de linkse partij van nieuwe premier Alexis Tsipras eind vorige maand de verkiezingen won in Griekenland. Dat melden Griekse media.

Het beeld, dat sinds het begin van de vorige eeuw in de kerk van Sint Nicholas staat, kreeg eerder deze week het bezoek van de bisschop van Corinthië.

Onderzoek
Inwoners van Asprokampos hebben de taak op zich genomen de kerk te bewaken om te verhinderen dat de talrijke nieuwsgierigen het beeld zouden stelen of een staal zouden nemen van de 'tranen'. Een leider van de Grieks orthodoxe kerk wil dat wetenschappers en kerkleiders de vreemde zaak onderzoeken.

Stadslegende
Maar de meerderheid van de Grieken lachen het 'nieuws' weg. Grieks onderzoeksjournalist Yiannis Baboulias verklaarde tegenover Newsweek: "Het wenende icoon is een stadslegende die nu en dan de kop opsteekt in Griekenland. Maar in dit geval is het wel bijzonder grappig".

Verf lekt
Volgens Baboulias zijn verhalen over 'wenende' religieuze iconen een manier van de orthodoxe kerk om aandacht te trekken en zieltjes te winnen. "Wat er werkelijk aan de hand is, is dat de verf van het beeld begint te lekken door milieuomstandigheden".

Baboulias meent dat het verband dat wordt gelegd tussen de 'tranen' en de verkiezingsoverwinning van Syriza veel zegt over de relatie van de Griekse kerk tegenover de politiek.

Kerk en politiek
"De kerk in Griekenland is geen apolitiek gegeven. Verschillende vertegenwoordigers van de kerk steunen verschillende politieke machten openlijk".

Corinthië, waar de kerk staat, is een bolwerk van de rechtsextremistische partij Gouden Dageraad, die er in de voorbije verkiezingen één van de hoogste percentages van heel Griekenland haalde. De antimigrantenpartij werd derde in de verkiezingen en scoorde vooral goed in de hoofdstad Athene en in de zuidelijke Peloponesen, waarvan Corinthië deel uitmaakt.

Kos