Jeugdzorg in Nederland trekt aan de alarmbel over geweld

Getty Images
Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders in Nederland kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Dat schrijven jeugdzorginstellingen vandaag in een pamflet. Ze dringen aan op maatregelen.

"De maatschappij lijkt weg te kijken en aangiftes van jeugdbeschermers worden door politie en justitie vaak onterecht afgewezen vanwege gebrek aan capaciteit", aldus de opstellers. "Het kabinet beloofde eerder professionals in overheidsdienst - dus ook die van jeugdbescherming - goed te beschermen. In de praktijk is daarvan niets terechtgekomen. Ministers en politiek: maak er werk van", zo staat in het pamflet.

Er worden maatregelen gevraagd die een einde maken aan bedreigingen en onveilige werksituaties, maar die het ook mogelijk maken om websites te blokkeren of berichten te verwijderen als jeugdbeschermers met naam en toenaam besmeurd of bedreigd worden.

Jeugdzorg Nederland meldde vorige week dat het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt in de eerste helft van dit jaar met 5.000 is toegenomen tot 366.000, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De verantwoordelijkheid ligt sinds 2015 bij de gemeenten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Striem

    Alles hebben ze gedaan om de jeugd zorgeloze opvoeding te geven maar uit zorgeloos kwam wetteloosheid ongehoorzaamheid een eigen wereldtje wat niet overeen komt met wat ze op sociale media zien en achteraf depressief en verweesd achter blijven omdat de influenzer een zo mooi leven voorsteld