Jens Stoltenberg mag NAVO leiden tot 2022

Jens Stoltenberg liet weten “vereerd” te zijn dat hij langer op zijn post mag blijven.
EPA Jens Stoltenberg liet weten “vereerd” te zijn dat hij langer op zijn post mag blijven.
Jens Stoltenberg mag topman van de NAVO blijven tot 30 september 2022. De 29 lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hebben het mandaat van de secretaris-generaal met twee jaar verlengd.

De NAVO-landen spraken vandaag hun steun uit voor Stoltenbergs inspanningen om de NAVO te moderniseren. De 60-jarige Stoltenberg leidt het bondgenootschap sinds 1 oktober 2014. Zijn mandaat werd eind 2017 al eens met twee jaar verlengd tot september volgend jaar. Nu komen daar nog eens twee jaren bij.  De Noorse oud-premier liet alvast weten “vereerd'' te zijn dat hij langer op zijn post mag blijven.

De voorganger van Stoltenberg was de Deen Anders Fogh Rasmussen. Daarvoor leidde de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer het bondgenootschap. Stoltenberg zelf was van 2000 tot 2001 en van 2005 tot 2013 premier van Noorwegen.

70 jaar

De verdragsorganisatie bestaat dit jaar zeventig jaar. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken komen volgende week bijeen in Washington om dat te markeren.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mark germanus

    Allee, die zijn jobke is weeral safe voor een paar jaar!