Ga naar de mobiele website
^ Top

Jemina stierf toen ze amper 13 jaar oud was. Ze redde het leven van maar liefst 8 mensen

Record in orgaandonatie

Jemima Layzell.
Layzell familiefoto Jemima Layzell.
Geen orgaandonor heeft zoveel mensen gered in het Verenigd Koninkrijk als de Engelse Jemima Layzell. Het meisje stierf in 2012 op 13-jarige leeftijd aan een hersenaneurysma. Nu onthult de NHS, het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk, dat haar organen acht patiënten in leven houden. Het is een nieuw record in orgaandonaties.

Jemima en haar moeder hadden het weleens over orgaandonatie. Het meisje vond het een beetje griezelig, maar snapte dat het belangrijk was en wilde graag helpen. Enkele weken later zakt ze onverwachts in elkaar en sterft ze.

Wanneer de arts vraagt of ouders Sophie en Harvey Layzell haar organen willen afstaan, staan ze voor een lastige beslissing. "Het was moeilijk", zegt Sophie, "want iedere ouder wil instinctief haar kind te beschermen. Maar Jemima had verteld wat ze wilde en met die kennis hebben we 'ja' gezegd."

Vijf kinderen
Een orgaandonor helpt gemiddeld twee tot drie patiënten. Jemima redde er acht: vijf kinderen en drie volwassenen. Haar hart, dunne darm, alvleesklier en longen werden verdeeld over vier patiënten. Twee patiënten kregen ieder één nier en haar lever kon worden opgesplitst om nog twee mensen helpen.

"Natuurlijk was het moeilijk", vertelt moeder Sophie. "Maar toen we kort na het overlijden een programma over kinderen met hartziektes zagen, wisten we dat 'nee' zeggen anderen een kans op leven ontzegt."

De reden dat Jemima zoveel patiënten kon helpen, heeft alles te maken met haar conditie en manier van overlijden. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting zijn de belangrijkste factoren voor een geschikte donor de conditie van de organen bij het leven en de manier van overlijden. Jemima was een jong meisje, waardoor haar organen in optimale conditie waren. Haar manier van sterven had effect op de hersenen maar liet de rest van haar lichaam ongemoeid. Dat maakt haar een uitzonderlijke donor. Ook dat er direct ontvangers waren voor alle organen komt niet altijd voor. In Nederland zijn er gemiddeld bijvoorbeeld niet meer dan twee tot drie dunne darm transplantaties per jaar.

Ter ere van hun dochter beheren Sophie en Harvey nu The Jemima Layzell Trust, een fonds voor jongeren met hersenschade. "Jemima was lief, slim, grappig, meelevend en creatief. We weten zeker dat ze trots zou zijn op wat ze nu nalaat."

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • eric debanne

    Respect ! Rust in vrede fijne vrouw met een groot hart !

Meld een bug