Jemenitische regering weigert tijdelijk humanitair staakt-het-vuren

Opstandelingen in Jemen.
AFP Opstandelingen in Jemen.
De (afgezette) Jemenitische regering weigert, ondanks internationale druk, in te gaan op een humanitair staakt-het-vuren in de door de betrokkenheid van Saoedi-Arabië en andere soennitische landen tot een regionale oorlog uitgegroeide burgeroorlog. Een voorgaande wapenstilstand in mei werd door de Houthi's, de sjiieten die de macht hebben overgenomen, aangewend om nog meer gebieden onder hun controle te krijgen, zei de Jemenitische vicepresident, Chaled Bahah, vandaag in Cairo.

In het straatarme land op het Arabische schiereiland vechten sjiitische Houthi's tegen aanhangers van de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi, die naar Riyad is gevlucht. Sinds eind maart bombarderen Saoedische vliegtuigen met de regelmaat van de klok stellingen van de Houthi's.

Begin deze week zijn in het Zwitserse Genève vredesgesprekken gestart. Bij het begin van die poging tot dialoog riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de strijdende partijen op, tijdens de Ramadan-vastenmaand een wapenstilstand te respecteren.