Jemenitisch jongetje (2) in VS overleden na onmenselijke visumstrijd moeder

Abdullah met zijn moeder.
AP Abdullah met zijn moeder.
Het terminaal zieke zoontje (2) van een Jemenitische vrouw die de Amerikaanse regering moest aanklagen om bij hem te mogen zijn, is overleden. Na een asielstrijd van een jaar kreeg de moeder vlak voor Kerstmis toestemming afscheid te nemen van haar oogappel.  

Abdullah Hassan overleed gisteren in het UCSF Benioff Kinderziekenhuis in Oakland, zo maakte de Raad voor Amerikaans-Islamitische relaties vandaag bekend. De peuter werd er in de herfst opgenomen met een aangeboren hersenafwijking. Machines hielden hem in leven. 

“We zijn diepbedroefd dat we afscheid hebben moeten nemen van ons zoontje, het licht in ons leven”, citeerde de Raad Abdullah's vader Ali Hassan. De begrafenis van zijn zoontje vindt later vandaag plaats.

Visumstrijd

Abdullah's moeder Swileh kon haar terminaal zieke zoontje pas negen dagen geleden voor het eerst een knuffel geven in het Californische ziekenhuis waar hij in de herfst was opgenomen met een aangeboren hersenafwijking. De vrouw woonde met haar gezin in Egypte in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten. 

Toen de gezondheid van hun zoontje achteruitging, vertrok vader Hassan - die de Amerikaanse nationaliteit heeft - in oktober alvast naar de Verenigde Staten om Abdullah te laten behandelen. Al snel werd duidelijk dat het jongetje - dankzij zijn vader ook een Amerikaans staatsburger - niet meer te genezen was. 

Moslimban

Zijn echtgenote wilde zich bij haar gezin voegen maar kreeg geen toestemming. Dit vanwege het door president Trump ingevoerde inreisverbod voor burgers uit Jemen en nog vier islamitische landen. Dankzij een maatschappelijk werkster van het ziekenhuis waar Abdullah was opgenomen, lukte het toch. De vrouw kaartte de zaak aan bij de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen. Die spande op 16 december een rechtszaak aan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf Abdullah's moeder een dag later toestemming om de VS te bezoeken. 

“Met hun moed heeft dit gezin onze natie de ogen geopend voor de gevolgen van de moslimban van Donald Trump”, zei advocaat Saad Sweilem die de familie bijstond. “In zijn korte leven was Abdullah een leidend licht voor ons allemaal in de strijd tegen xenofobie en scheiding van families.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Verdonck

  In Jemen sterven er zo elke dag en daar wordt geen woord over gezegd.

 • B Dousy

  R.I.V., kleine vent. Dat je je moeder moest missen toen je haar het meest nodig had is ronduit verschrikkelijk!

 • stefan crama

  Het kind stierf door hersenschade en dus niet omwille van een geweigerde visum. Gelieve op te passen met dit soort berichtgeving want mensen gaan niets meer geloven van de pers , zelfs indien het waar zou zijn.

 • Marco Debart

  er moet niet staan "onmenselijk" maar wettelijk.

 • Johan Goris

  Erg. En uiteraard veroorzaakt door de wetgeving. Maar de wetgeving is nooit perfect en dient daarom constant aangepast en verbeterd te worden. Het is beter niet de schuld te onderstrepen maar wel oplossingen te vinden.