Jemen vuurt raket af naar Saoedische miljoenenstad Riyad

De hoofstad van Saoedi-Arabië is te herkennen aan de 'Kingdom Tower'. In Riyad wonen liefst zes miljoen mensen.
Thinkstock De hoofstad van Saoedi-Arabië is te herkennen aan de 'Kingdom Tower'. In Riyad wonen liefst zes miljoen mensen.
De Saoedische luchtmacht heeft bij miljoenenhoofdstad Riyad een ballistische raket onderschept die vanuit buurland Jemen was afgevuurd. Dat heeft de Saoedische televisie Al Arabiya gemeld. Saoedi-Arabië leidt in Jemen een campagne tegen rebellen die aan de kant van Iran staan.

De raket werd ten noordoosten van Riyad neergeschoten zonder slachtoffers of schade, meldde de tv-zender. Brokstukken kwamen terecht in een onbewoond gebied, vlak bij de luchthaven. 

De Houthi-rebellen in Jemen zeiden dat ze een langeafstandsraket hadden afgevuurd naar de luchthaven King Khaled in Riyad. Ali al-Qahum, een functionaris in het politbureau van de Houthi's, zei dat de raket een vergelding was voor de "dagelijkse bloedbaden" in Jemen door de alliantie die door Saoedi-Arabië wordt geleid. 

"We hebben het recht te antwoorden en raketten af te vuren op diegenen die dagelijks bloedbaden aanrichten onder onze mensen, waarvan het jongste bloedbad op een markt." Al-Qahum verwees naar luchtaanvallen eerder deze week op een hotel en een markt in de noordelijke provincie Saada, waar 29 burgerdoden vielen. De alliantie die door Saoedi-Arabië geleid wordt, zei dat een "legitiem militair doelwit" van rebellen was aangevallen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daan Roos

  Voor de media is het afvuren van een oude raket dat nog afstamt van de sovjet unie, nieuws maar het bombarderen van burgerdoelen door Saudi-Arabië en aanhang blijkbaar niet. En de reden dat Saudi-Arabië de controle over Jemen wil hebben, mogen wij, westerlingen, ook niet weten.

 • paul van de velde

  Watte direkt terug vuren en 1000 maal krachtiger

 • Georges Vande Velde

  Jemen ?ik dacht dat er daar enkel armoede en hongersnood was. Toch hebben ze zols overal ter wereld geld voor raketten en wapens. Schijnheilige wereld en hun leiders.

 • Jiwanjyot Singh

  Luke hoezo? Saudi Arabië is misschien slecht maar ze schoten raketten af op de onschuldige bevolking. Dat is nooit goed

 • Gino De Neef

  Hopelijk volgt een passende vergelding op deze aanslag op onschuldige burgers!