Jemen: leger doodt 5 als vrouw verklede al-Qaida leden

REUTERS
Het Jemenitische leger heeft vijf vermoedelijke leden van al-Qaida gedood die als vrouw verkleed op een bus naar de grens met Saoedi-Arabië reisden. Dat is vernomen van een lokale verantwoordelijke en een bron bij de veiligheidsdiensten.

Bij een controlepunt in de noordwestelijke stad Harad, op 15 km van de grens met Saoedi-Arabië, troffen soldaten in een bus een explosievengordel en wapens aan. Aan boord van de bus reisden zes mannen.

Een van de verdachten vuurde naar een soldaat die voor inspectie in de bus stapte. Daarop vuurden de soldaten van het controlepunt terug. Vijf van de verdachten werden gedood, de buschauffeur raakte gewond en is opgepakt. De zes verdachten droegen lange zwarte kleren en hun aangezicht was bedekt met een niqab, zoals gebruikelijk bij een groot deel van de Jemenitische vrouwen. Onder de doden zouden zich twee Saoedi's bevinden, aldus de veiligheidsbron.

Jemenitische veiligheidsdiensten voeren slechts zelden inspecties uit op voertuigen met vrouwen, wat gevoelig ligt in dit land met een sterke tribale traditie.