Jeb Bush wil familietraditie voortzetten en stapt officieel in race naar Witte Huis

De gewezen gouverneur van Florida stelt zich kandidaat om president Barack Obama op te volgen in het Witte Huis.
REUTERS De gewezen gouverneur van Florida stelt zich kandidaat om president Barack Obama op te volgen in het Witte Huis.
Hoewel hij er liever niet mee vergeleken wordt, is er voor John Ellis 'Jeb' Bush geen ontkomen aan: zijn familie. De broer van oud-president George W. Bush en zoon van oud-president George H.W. Bush wil dolgraag gekozen worden als president van de Verenigde Staten, maar dan wel op eigen kracht en met zijn eigen verhaal.

De gewezen gouverneur van Florida kondigde vandaag aan wat iedereen al wist. Hij stelt zich kandidaat om president Barack Obama op te volgen in het Witte Huis. Mocht het hem lukken, dan schrijft hij meteen geschiedenis. Nog niet eerder leverde één familie drie presidenten.

Pa te soft, broer te roekeloos
Of de Amerikaanse bevolking warm loopt voor nog een Bush als president moet worden afgewacht. In het grote Republikeinse veld van presidentskandidaten - Bush is de elfde - wordt hij tot de favorieten gerekend, maar een gelopen race lijkt het niet te zijn. Ooit was de naam Bush de gouden standaard bij Republikeinen, maar door de radicalisering van partijaanhangers kan zijn achtergrond nu een last worden. Zijn vader was te soft voor rechtse hardliners, zijn broer was te oorlogszuchtig en liet een economische puinhoop achter, zeggen progressievere Republikeinen.

Contacten op Wall Street
Jeb Bush laat in ieder geval weinig aan het toeval over. Zorgvuldig werkte hij achttien maanden lang naar zijn kandidaatstelling toe. Nadat zijn vrouw Columba Bush in 2011 voor hem het licht op groen had gezet voor een politiek avontuur (te laat voor de verkiezingen van 2012), was het tijd om goede contacten te leggen op Wall Street.

Eind 2013 begon het werk pas echt, aldus de politieke website Politico. Bush huurde vier getrouwen in voor een allereerste verkenning van zijn mogelijkheden. In een uitgekiende campagne wist de kandidaat gaandeweg steeds meer invloedrijke donoren aan zich te binden zonder ooit al te gretig over te komen. Met inzamelingsacties steunde hij tegelijkertijd Republikeinse politici waarmee hij zich ook van politieke steun wist te verzekeren.