Jeb Bush weigert in november op Donald Trump te stemmen

Jeb Bush.
Getty Jeb Bush.
Voormalig Republikeins presidentskandidaat en broer van ex-president George W. Bush Jeb Bush zal in november niet op Donald Trump stemmen. Maar ook Hillary Clinton zal niet op zijn steun kunnen rekenen. Dat verklaarde Bush vanavond in een open brief.

Volgens Bush is het wel duidelijk dat de Amerikaanse kiezer kwaad is en ongerust over de toekomst van de VS. Maar, zo zegt hij, "ik ben niet optimistisch dat een van de twee koplopers ons op een betere koers zal kunnen zetten". Bush gelooft dus niet in de Democrate Hillary Clinton, wat weinig verrassend is, maar ook niet in zijn eigen partijgenoot.

Eerder al lieten vader George H.W. en broer George, beiden ex-president, weten dat ze niet van plan zijn Trump te steunen en dat ze zich afzijdig zullen houden van deze presidentsverkiezingen. Normaal gezien voeren ex-presidenten mee campagne voor de presidentskandidaat van hun partij.

"Donald Trump heeft niet het temperament, de kracht of het karakter getoond (dat vereist is voor het presidentschap, red.). Hij heeft geen respect getoond voor de grondwet. En hij is geen consistente conservatief. Dat zijn allemaal redenen waarom ik zijn kandidatuur niet kan steunen", zegt Jeb Bush nog. De enige conclusie is dan ook: "In november zal ik niet voor Hillary Clinton of Donald Trump stemmen, maar ik zal wel echte conservatieven steunen op staats- en federaal niveau, zoals ik al mijn hele leven doe."

Jeb Bush stapte al op 20 februari uit de race om de genomineerde voor de Republikeinen te worden, na tegenvallende resultaten in de eerste voorverkiezingen. Daarna steunde hij Ted Cruz, maar die kondigde dinsdag ook zijn afscheid uit de race aan.