Jean-Marie Le Pen uit het Front National gezet

Jean-Marie Le Pen met op de achtergrond zijn dochter Marine, de voorzitter van het Front National.
EPA Jean-Marie Le Pen met op de achtergrond zijn dochter Marine, de voorzitter van het Front National.
Alweer een nieuw hoofdstuk in de familieruzie tussen Jean-Marie Le Pen en zijn dochter. De historische leider van de Franse extreemrechtse partij Front National is uit zijn eigen partij gezet.

Jean-Marie Le Pen is zich vandaag drie uur lang komen verantwoorden bij het uitvoerend bureau van de partij die hij mee heeft gesticht en gedurende bijna veertig jaar heeft geleid.

"Bij het einde van de vergadering heeft het uitvoerend bureau met de vereiste meerderheid beslist Jean-Marie Le Pen uit te sluiten als lid van het Front National", staat in een mededeling van de partij te lezen.

De relatie tussen dochter en partijleider Marine Le Pen en haar 87-jarige vader ligt al maanden overhoop. Enkele weken geleden haalde de oprichter van de partij nochtans zijn slag thuis in een nieuwe krachtmeting met zijn dochter Marine. Een rechter had toen in beroep de schorsing van Le Pen ongedaan gemaakt.

De leden van de Franse extreemrechtse partij FN hadden vorige maaand al met een duidelijke meerderheid gestemd voor het intrekken van het erevoorzitterschap van Jean-Marie Le Pen, de medeoprichter en historische leider van de partij.

Marine Le Pen had haar vader in mei al uit de partij gezet nadat hij herhaaldelijk antisemitische commentaren had gegeven. Hij verklaarde onder meer op tv dat de gaskamers wat hem betreft "een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" zijn.

De relatie tussen dochter en partijleider Marine Le Pen en haar 87-jarige vader ligt al maanden overhoop