Jean-Marie Le Pen klaagt Front National aan

Vader Le Pen trok vandaag onder grote mediabelangstelling naar de rechtbank.
EPA Vader Le Pen trok vandaag onder grote mediabelangstelling naar de rechtbank.
De aangekondigde tegenaanval van Jean-Marie Le Pen tegen Front National is vandaag voor de rechtbank van Nanterre ingezet. De 86-jarige vecht er zijn schorsing en het ontnemen van zijn erevoorzitterschap aan. De rechtbank zal zich op 2 juli over de kwestie uitspreken.

"Binnen de interne werking van het FN bestaat er geen enkele garantie op democratisch functioneren", zei Le Pen bij het verlaten van de zaal. "Daarom heb ik bij justitie aangeklopt."

De medestichter van de partij wil dat zijn schorsing, die sinds 4 mei van kracht is, wordt ingetrokken. Het besluit van het uitvoerend partijcomité was "onwettig, abnormaal en excessief". Dochter Marine had zelf het initiatief tot een schorsing genomen nadat vader Le Pen weer enkele dubieuze uitspraken had gedaan over maarschalk Pétain en diens collaborerende Vichy-regime, en de omvang van de Holocaust.

In juli houdt het FN een buitengewoon congres om "zich te moderniseren", maar vooral om vader Le Pen het erevoorzitterschap te ontnemen.

De advocaat van het FN vroeg de rechtbank zich onbevoegd te verklaren, omdat het volgens hem om een interne kwestie gaat.