Ga naar de mobiele website
^ Top

Jean-Marie Le Pen bezoekt omstreden oorlogsmonument

Europese vertegenwoordigers van extreemrechts, onder wie de Fransman Jean-Marie Le Pen, hebben in Tokio een bezoek gebracht aan het Yasukuni-schrijn, dat de gesneuvelde Japanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herdenkt maar omstreden is omdat er bij de namen ook veroordeelde oorlogsmisdadigers staan.
 
Volgens verschillende internationale media waren bij het bezoek naast Le Pen en de Brit Adam Walker, ook politici uit België, Oostenrijk, Spanje, Hongarije, Portugal en Roemenië aanwezig. Wie de Belgische vertegenwoordigers zijn, is niet bekend. Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers zegt dat Europees parlementslid Philip Claeys in Japan was voor het congres, maar niet betrokken was bij het bezoek aan het schrijn.
 
Le Pen zag geen graten in het bezoek. "Het geneert me niet om oud-strijders van een vroegere vijand te eren. Oorlogsmisdaden zijn geen exclusiviteit van de verliezers, er zijn er ook bij de overwinnaars", waarbij hij verwees naar het gebruik van de atoombom op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. (belga/vsv)

Meer over


Meld een bug