Jawad Bendaoud, die jihadisten onderdak verschafte na aanslagen in Parijs, veroordeeld tot 4 jaar cel

Jawad Bendaoud
AFP Jawad Bendaoud
Jawad Bendaoud, de man die na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs twee jihadisten onderdak verschafte, is vandaag veroordeeld tot vier jaar cel.

Bendaoud verscheen enkele maanden geleden al eens voor de rechter. Hij zou namelijk twee verdachten van de aanslagen van 13 november verborgen hebben in zijn appartement in de Parijse voorstad St. Denis. Toen de politie daar enkele dagen na de aanslagen binnenviel, kwamen Abedelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein, zijn nicht en medeplichtige Chakib Akrouh om.

Door een gebrek aan bewijs werd Bendaoud toen vrijgesproken waarop het Franse Openbaar Ministerie in beroep ging. Het OM oordeelde dat Bendaoud wel “precies” wist wat hij deed en dat er “geen twijfel” omtrent zijn schuld is. Het parket-generaal had daarom in december gevraagd hem te veroordelen tot vijf jaar cel. Dat werden er uiteindelijk vier. Verder ontnam het hof van beroep Bendaoud ook zijn burgerrechten voor een periode van vijf jaar. Hij zal talrijke burgerlijke partijen, onder wie slachtoffers van de aanslagen, schadevergoedingen moeten betalen.

Bendaoud bleef kalm bij de uitspraak, en schudde enkel licht met het hoofd.

Onwetendheid 

Bendaoud moest zich begin vorig jaar, samen met Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Parijs. Hoewel Bendaoud de eigenaar was van het appartement, hield hij vol niet te hebben geweten dat hij met terroristen te maken had. Dat leverde hem eerst de vrijspraak op. 

Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen werden wel schuldig bevonden en kregen respectievelijk vijf en vier jaar cel opgelegd.

Eerste proces

Medebeklaagde Youssef Aït Boulahcen, de neef van Abdelhamid Abaaoud, werd tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld wegens het niet aangeven van een terroristische misdaad. In eerste aanleg had hij vier jaar gekregen, waarvan één jaar met uitstel. De advocate-generaal had de maximumstraf van vijf jaar gevorderd tegen deze 26-jarige ambulancier.

Het was het eerste proces in verband met de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 doden vielen in Saint-Denis en in Parijs.

13 november 2015

De avond en nacht van 13 november 2015 werd Parijs getroffen door enkele dodelijke aanslagen die elkaar snel opvolgden. In totaal vonden er zes aanslagen plaats waarbij 129 doden en meer dan 350 gewonden vielen. Een zwaargewond slachtoffer overleed een week later waardoor de dodentol op 130 uitkwam. 

In totaal waren er acht daders en één brein. Zes daders stierven bij de zelfmoordaanslagen. Een zevende stierf nadat hij wilde vluchten en geraakt werd door een politiekogel. De achtste dader zou Salah Abdeslam zijn, hij werd een jaar later gearresteerd in Molenbeek. De Belg Abdelhamid Abaaoud zou het brein achter de aanslagen zijn: hij werd gedood in het appartement van Jawad Bendaoud. Allemaal handelden ze in de naam van Islamitische Staat (IS). 

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.