Jarige Turkmeense president schenkt zichzelf enorm park

Het beeld dat de Turkmeense leider vorige maand cadeau kreeg van zijn landgenoten.
AP Het beeld dat de Turkmeense leider vorige maand cadeau kreeg van zijn landgenoten.
Vorige maand kreeg de Turkmeense president van zijn landgenoten, uit 'dankbaarheid' voor zijn leiderschap, een zes meter hoog verguld beeld. De beeldhouwers van het land hadden hun 'geliefde' president, Goerbangoeli Berdimoechamedov, heldhaftig geplaatst op een paard bij een witte klif. Vandaag werd de president 58 jaar. Wat krijgt het staatshoofd van Turkmenistan dan? Antwoord: een flink stadspark, met zijn naam.

Het enorme park in de hoofdstad Ashgabat, voorzien van een levensgroot portret van de president, is het nieuwste voorbeeld van de persoonlijkheidscultuur in Turkmenistan. Het land heeft met Noord-Korea twee dingen gemeen: het megalomane gedrag van het staatshoofd en het repressieve karakter van het regime.

Martelingen, onderdrukking, arrestaties en beperking van de persvrijheid zijn schering en inslag in Turkmenistan, zo oordeelden de VS vorige week in een mensenrechtenrapport. En onlangs waarschuwde VN-baas Ban Ki-moon, op bezoek in Ashgabat, de president dat de onderdrukking in het islamitische land extremisme alleen maar in de hand werkt.

De opening van het park vandaag in de Turkmeense hoofdstad.
AFP De opening van het park vandaag in de Turkmeense hoofdstad.

Beschermer

Er is echter één groot verschil met Noord-Korea: Turkmenistan zwemt in het geld. Voormalig tandarts Berdimoechamedov, die sinds 2006 het gasrijke Centraal-Aziatische land regeert, gebruikt de miljarden om marmeren paleizen in het hele land te bouwen. Om het volk geen reden te geven in opstand te komen, is de benzine spotgoedkoop. Evenals het brood. Gas, licht en water zijn gratis voor de 5,5 miljoen inwoners.

Als het aan de president ligt, gaat dit in lengte van jaren door. Turkmenistan beschikt over de vierde grootste gasreserve van de wereld. 'Bedankt, Arkadag', schreeuwden duizenden Turkmenen maandag bij de opening van het park. Arkadag is de officiële titel van berdimoechamedov en betekent 'beschermer'. Een lint werd geknipt maar de president was nergens te bekennen.

Sportauto's

Waar 'de Grote Beschermer' van de Turkmenen zich ophield, was onduidelijk. Op pad in één van zijn vele dure sportauto's? Rijdend op een van zijn paarden? Niemand wist het. Wie het park bezoekt, staat oog in oog met een enorme triomfboog. Uiteraard van marmer. Ook enorm is het portret van 'Arkadag' op de boog. Berdimoechamedov is afgebeeld in nationale klederdracht, compleet met traditionele Turkmeense hoed.

De Turkmeense leider heeft zijn megalomane gedrag overigens van zijn voorganger Turkmenbashi. Die liet overal in de hoofdstad gouden beeltenissen van zichzelf verrijzen. Berdimoechamedov leek zo op Turkmenbashi dat velen na zijn aantreden dachten dat hij de geheime zoon was van de oude leider.

De Turkmeense president Goerbangoeli Berdimoechamedov.
AFP De Turkmeense president Goerbangoeli Berdimoechamedov.