Jared Kushner presenteert economisch deel van vredesplan voor Midden-Oosten: Palestijnen verwerpen het meteen

Jared Kushner.
REUTERS Jared Kushner.
De schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump - Jared Kushner - heeft tijdens een conferentie in Bahrein het economische deel van zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten voorgesteld. Kushner riep de Palestijnen daarbij op de "kans van de eeuw" te grijpen. Maar die maakten meteen duidelijk dat ze daar geen oren naar hebben.

Het plan voorziet in grote investeringen in de regio, ter waarde van 50 miljard dollar (44 miljard euro). Dat bedrag moet door investeerders bijeengebracht worden. Wie dat precies zijn, werd niet duidelijk gemaakt. 

Bloei

Er moet ook een politieke oplossing worden gevonden voor het langlopende conflict, maar het economische luik komt eerst aan de beurt, zo meent Kushner. "Het draait vandaag niet om politieke kwesties", zei hij op de tweedaagse conferentie. "Daar komen we op een gepast moment op terug." 


De echtgenoot van Ivanka Trump stelde dat vrede alleen haalbaar is als mensen uitzicht krijgen op een beter leven. Hij schetste dan ook een toekomst waarin de arme Palestijnse gebieden economisch en toeristisch tot bloei komen. Meer dan de helft van de 50 miljard dollar die voorzien is in het plan, moet dan ook naar de Palestijnse gebieden gaan. "Stel je een bruisend commercieel en toeristisch centrum voor, in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, waar internationale bedrijven samenkomen en floreren", zei hij.

REUTERS

De ‘economische workshop’ wordt gezien als een eerste stap richting een omvangrijker vredesplan, maar er zijn geen Israëlische of Palestijnse leiders naar de conferentie gekomen. Palestijnse critici zien het initiatief als een poging Palestijnse steun te kopen voor een toekomstig plan waar vooral Israël van profiteert.

Geld

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat er geen louter economische oplossing is voor het conflict met Israël. "Geld is belangrijk. De economie is belangrijk. Maar politiek is belangrijker. De politieke oplossing is belangrijker", aldus Abbas, die vervolgde dat hij voorlopig nee moet zeggen tegen "de deal van de eeuw". Hij is alleen bereid om aan tafel te gaan zitten als de Verenigde Staten achter een tweestatenoplossing zouden staan.

AFP11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Debruyne Sofie

  Waarom geeft men Palestina hun gestolen land niet terug??? En waarom zouden de Palestijnen hun Jerusalem niet krijgen? Het is hun land, hun recht. We lezen hier niets over in het artikeltje...

 • Luc Lepoudre

  Een goede reactie van de Palestijnen. Het is een oude truc: ze geven u welstand en economische voortvarendheid en in ruil bepalen ZIJ de politiek en internationale verhoudingen. Eten in ruil voor uw soevereiniteit.

 • danny braun

  Dit is een echte inspanning om een langetermijnvrede te helpen creëren. Het geïnvesteerde kushner-team heeft enorm gestudeerd, overwogen en onderzocht. De enige factor die iedereen over het hoofd heeft gezien, is dat je iemand niet kunt helpen die niet geholpen wil worden. De Hamas en de Fatah / PLO willen geen vrede omdat ze simpelweg niet geïnteresseerd zijn. Ze willen geen Israëlische buurman.

 • Roland Jeronimus

  Het is naïef om een economisch plan voor te leggen dat moet worden uitgevoerd in een oorlogszone en dat ook nog gebaseerd is op een door investeerders bijeen gebrachte financiële onderbouwing, zonder een politieke oplossing. Voorlopig is het een plan waarvan Amerika achteraf kan uitleggen dat de mislukking de schuld is van de tegenwerking door de Palestijnen.

 • jaak Peeters

  De leiding van de Palestijnen wil geen vrede, ze willen héél Israël. Ze moeten daar elkaars bestaansrecht erkennen. Niet elkaar uitsluiten. Uiteindelijk moet dat uitdraaien op een tweevolkerenstaat. Alleen geef ik geen cent voor de toekomst van zo'n staat: zie Belgie. Maar intussen krijgen ze tijd om hun scheiding fatsoenlijk te regelen.