Japanse walvisvaarders openen vuur op activisten

Sea Shepherd-activisten gooien stinkbommen naar de Japanse walvisvaarder Nisshin Maru.
UNKNOWN Sea Shepherd-activisten gooien stinkbommen naar de Japanse walvisvaarder Nisshin Maru.

De strijd tussen de Japanse walvisvaarders en de radicale milieuorganisatie Sea Shepherd wordt bitser. Paul Watson, kapitein van de Steve Irwin (het schip van de organisatie), beweert dat hij beschoten is door de Japanners. Hij overleefde naar eigen zeggen omdat hij een kogelvrije vest droeg. Dat vertelde hij vandaag op de Australische radio. Japan ontkent de aantijging.

Het incident deed zich voor bij een clash tussen de Steve Irwin en de Japanse walvisvaarder Nisshin Maru in de Zuidelijke IJszee. Terwijl de activisten van Sea Shepherd het Japanse schip bestookten met stinkbommen, reageerden de Japanners met het afvuren van vuurpijlen. "In het tumult voelde ik ineens een impact op mijn borst", vertelt Watson. "Ik zag een kogel in mijn kogelvrije vest steken. Als ik die niet had gehad, was de kogel recht door mijn hart gegaan."

De Japanse autoriteiten ontkennen de aantijgingen. "Hij moet de knal van een van de vuurpijlen gehoord hebben en in shock zijn gegaan", verklaart het Japanse ministerie van Visserij. "Aan boord zijn er wel twee agenten van de kustwacht die gewapend zijn met pistolen, maar die werden niet gebruikt tijdens het incident."

Sea Shepherd levert al een aantal weken strijd met de Japanse walvisvaarders. Eerder slaagden twee activisten er al in aan boord te geraken van een Japans schip. Ze werden er vastgehouden tot de Australische kustwacht tussenbeide kwam. (sps)

Kapitein Paul Watson toont de kogel waarmee hij geraakt zou zijn.
UNKNOWN Kapitein Paul Watson toont de kogel waarmee hij geraakt zou zijn.