Japanse walvisjagers doden 177 walvissen

Een archiefbeeld van 1 december 2015 waarop te zien is hoe een Japans walvissenschip vertrekt uit de haven van Shimoneseki om op walvissen te gaan jagen. Vandaag maakte Japan bekend dat het 177 walvissen gedood heeft voor de noordoostelijke kust van het land.
afp Een archiefbeeld van 1 december 2015 waarop te zien is hoe een Japans walvissenschip vertrekt uit de haven van Shimoneseki om op walvissen te gaan jagen. Vandaag maakte Japan bekend dat het 177 walvissen gedood heeft voor de noordoostelijke kust van het land.
Japanse walvisjagers hebben, in weerwil van de internationale kritiek, weer massaal walvissen gedood in het noordwesten van de Stille Oceaan. In totaal werden 177 zeezoogdieren gedood, zoals gebruikelijk "voor wetenschappelijke doeleinden". De buit dit jaar bestond uit 43 dwergwalvissen en 134 noordse vinvissen.

Na een "wetenschappelijk onderzoek" van de walvissen, bijvoorbeeld hun maaginhoud, wordt het vlees van de dieren voor consumptie verkocht.

Met zijn jaarlijks ritueel overtreedt Tokio het sinds 1986 geldende, wereldwijde moratorium op de walvisjacht niet. Dat ook door Japan geratificeerde moratorium van de IWC, de International Whaling Commission, staat immers toe dat jaarlijks enkele honderden walvissen worden omgebracht ten behoeve van de wetenschap. Walvisvlees geldt in de Japanse keuken als een delicatesse.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ingrid mertens

  Die Jappen menen dat ze alles mogen En zich aan geen wetten dienen te houden?? Boycot hun producten om te beginnen!! Zoveel mogelijk landen moeten hierin samenspannen!! Walgelijke dierenbeulen!!

 • Che Guevara

  177 stuks voor "wetenschappelijk onderzoek" en hoeveel de jaren daarvoor?De internationale gemeenschap moet hier dringend tegen optreden zodat de Japanners eindelijk iets anders leren eten.Misschien dat hun lichaamslengte dan ook wat toeneemt zodat ze niet met uitsterven bedreigd worden.

 • Yvan Kortrijk

  Wat een idiotie. Japanners zijn altijd viseters geweest, jaja, walvis is een zoogdier, en waarom zouden ze dan niet op walvis mogen jagen om te voldoen aan hun behoeftes? Het Westen vist de rest van de zeeën leeg en dat vinden ze dan wel normaal. Wij hebben onze noden en dat hebben de Japanners ook, laat hen dus met rust.

 • raf janssens

  Vlees van Japanners is ook een delicatesse volgens sommigen. Hoeveel mogen er daar jaarlijks van gedood worden - voor de wetenschap natuurlijk.

 • Verduyckt Kim

  Had de tittel liever andersom gelezen