Japanse stad geeft groen licht voor herstart kernreactoren

De kerncentrale van Sendai in juni 2013.
AP De kerncentrale van Sendai in juni 2013.
De gemeenteraad van de Japanse stad Satsumasendai heeft groen licht gegeven voor de herstart van twee reactoren vlakbij een actieve vulkaan op het Japanse zuidelijke eiland Kyushu. Die beslissing zet de deur open voor de eerste herstart van een kerncentrale in het land sinds het stilleggen van de kernactiviteit na de kernramp in Fukushima. Ook raakte bekend dat in die laatste centrale een hevige windvlaag een gat heeft gemaakt in de bescherming rond reactor 1.

De stad Satsumasendai keurde een motie goed voor de reactivering van de Sendai Nuclear Power Station, 1.000 kilometer ten zuidwesten van Tokio. De centrale met twee reactoren wordt uitgebaat door Kyushu Electric Power Co en zou begin 2015 opnieuw in gebruik worden genomen.

Andere steden en gemeenten die in een straal van 30 kilometer rond de centrale liggen, vinden het onaanvaardbaar dat de reactor wordt herstart zonder hun goedkeuring en zijn bezorgd om de veiligheid. De centrale ligt op slechts 50 kilometer van de actieve vulkaan Sakurajima.

Ook raakte bekend dat in de beschermlaag van reactor 1 in Fukushima een gat is ontstaan. Volgens een medewerker van Tepco was er voor werkzaamheden een gat nodig van zowat 30 centimeter. Door een windvlaag werd dat er een van 1 meter op twee. Het niveau van radioactiviteit op de site zou echter onveranderd zijn, aldus nog een woordvoerder.