Ga naar de mobiele website
^ Top

Japanse staat schuldig bevonden aan nalatigheid voor kernramp Fukushima

REUTERS
De Japanse staat en Tokyo Electric Power, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, zijn schuldig bevonden aan nalatigheid voor de kernramp in de centrale van Fukushima zes jaar geleden. Dat heeft een rechtbank vandaag geoordeeld. De staat en de operator moeten een aantal bewoners die na de kernramp uit hun huizen geëvacueerd werden, een schadevergoeding betalen. Het is de eerste keer dat de Japanse staat door een rechter verantwoordelijk wordt geacht voor het nucleaire incident.

Verschillende inwoners van Fukushima dienden na het nucleaire incident in 2011 een klacht in tegen de staat en de uitbater van de kerncentrale, omdat ze hun huizen voor lange tijd moesten verlaten. Duizenden van hen kunnen nog steeds niet naar huis terugkeren.

De rechtbank van Maebashi, een district ten noorden van de hoofdstad Tokio, heeft nu geoordeeld dat zowel de Japanse overheid als de uitbater van de kerncentrale schuldig zijn aan nalatigheid. Het is de eerste keer dat de Japanse staat de verantwoordelijkheid voor de kernramp in de schoenen geschoven krijgt.

De staat en de uitbater moeten in totaal 38,55 miljoen yen (340.000 dollar) betalen aan 137 geëvacueerden, die nog altijd niet naar huis zijn kunnen terugkeren. De voormalige bewoners van Fukushima vroegen in eerste instantie een schadevergoeding van 1,5 miljard yen, "als compensatie voor het verlies van inkomsten en de emotionele belasting" die ze na de evacuatie moesten ondergaan.

In drie van de zes reactoren van de kerncentrale van Fukushima onstond in 2011 een 'meltdown', nadat het noordoosten van Japan getroffen werd door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Honderdduizenden mensen moesten hun huizen verlaten. Bijna 80.000 van hen kunnen nog steeds niet naar huis terugkeren door de hoge stralingsniveaus in de omgeven van de Daiichi-centrale.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug