Japanse schepen liggen klaar om weer ‘delicatesse’ walvis te gaan vangen

Het binnenhalen van een dwergvinvis in de haven van Kushiro in het noorden van Japan, in september 2017.
EPA Het binnenhalen van een dwergvinvis in de haven van Kushiro in het noorden van Japan, in september 2017.
In de haven van Kushiro ligt een vloot schepen klaar om over twee weken te beginnen met het vangen van walvissen. Na dertig jaar geeft de Japanse overheid vissers weer de mogelijkheid om de delicatesse te bemachtigen. 

De schepen zijn in handen van zes walvisjagers, die de zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisvangst op poten gaan zetten. De vangst is vanaf 1 juli toegestaan, aldus Japan Times

De walvisvaart is belangrijk voor Japan vanwege de traditie én de economische belangen. Japanners eten a
l eeuwen walvisvlees, dat daar bekend staat als een delicatesse. Voor conservatieve Japanners is het ook een zaak van nationale trots en cultuur. Zij willen zelf uitmaken wat ze wel en niet mogen eten. 

Voedselbron

In het naoorlogse Japan was walvisvlees nog een belangrijke voedselbron. In 1964, met een consumptie van 200.000 ton, kostte het meer dan 24.000 walvissen het leven. Sindsdien loopt de verkoop van walvisvlees terug door de hoge prijs en het aanbod van ander vlees. Van de totale vleesconsumptie (nu 5000 ton) bestaat 0,1 procent nog maar uit walvisvlees. Ondanks een verbod ging de vangst overigens gewoon door, vanwege ‘onderzoeksdoeleinden’. Die Japanse praktijk werd internationaal veroordeeld. 

De walvisvaarders maken zich nu op voor een plechtige ceremonie op de dag dat ze erop uittrekken vanaf Kushiro. Elk schip vertrekt dan afzonderlijk naar het gebied waar de Berardius-walvissen tot het einde van augustus te vinden zijn bij Minamiboso, ten zuiden van Tokio. De vloot komt naar verwachting in september weer bij elkaar in de haven van Kushiro voordat ze beginnen met de jacht op dwergvinvissen.

Archiefbeeld.
AP Archiefbeeld.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Schandalig, dat men zo'n prachtige beesten uitmoord! :(

 • PIETER ROGIERS

  Laat iedereen voor zichzelf uitmaken wat ie wil eten, minder haat en onverdraagzaamheid aub!

 • Stefanie van Dijk

  Ik snap niet dat westerse landen, allemaal zo begaan met onze planeet zoiets kunnen goedkeuren, maar dat geldt ook voor de 'foute' tonijnvangst, oliepijpleidingen door natuurgebieden en het afsluiten van doorgangen waterwegen naar belangrijke vis paaigebieden om maar wat te noemen. We kunnen wel met het vingertje naar Japan wijzen, maar zijn we zelf wel goed bezig?

 • Alec Verbruggen

  Een benieuwd hoe deze smaakt, zit het vlees van deze vis ook vol omega 3 en goede vetzuren ?

 • DIRK VAN DESSEL

  En dan wat dan ? Haringen worden toch ook tot lekkere maatjes.