Japanse premier toont "berouw" over oorlogsverleden

De Japanse premier Shinzo Abe
AP De Japanse premier Shinzo Abe
De Japanse premier Shinzo Abe heeft in een toespraak met betrekking tot het oorlogsverleden van het land "diep berouw" getoond. Anders dan in verklaringen van zijn voorgangers gebruikte de conservatieve politicus echter het woord "verontschuldiging" niet. Dat berichtten de Japanse media vandaag over de rede van Abe tijdens de Aziatische-Afrikaanse Bandungconferentie in Indonesië.

De toespraak kreeg aandacht omdat ze een eerste aanwijzing kon zijn wat voor een verklaring Abe voor de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in augustus zal afleggen. Een verwaterde versie van vroegere verontschuldigingen voor de agressie en koloniale overheersing van Japan zou de spanningen met de vroegere slachtoffers China en Zuid-Korea alleen maar verscherpen, waarschuwen critici.

Ondanks zijn toespraak kwam het in de marge van de conferentie in Indonesië tot een ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en Abe. Beide partijen zijn geïnteresseerd in een verbetering van de gespannen relaties. China had gisteren nog een offergave van Abe voor het omstreden Yasukuni-schrijn voor Japanse oorlogsdoden, onder hen ook oorlogsmisdadigers, scherp gehekeld. Critici betichten Abe ervan het oorlogsverleden van Japan te willen witwassen. Abe signaleerde dat hij in de verklaring voor de 70ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog niet van plan is dezelfde excusus van vroegere regeringen te herhalen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels